reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Fra neste uke blir det påbudt med munnbind for alle som reiser med offentlig transport i England. Foto: AP / NTB scanpix

WHO råder flere til å bruke munnbind

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer til bruk av munnbind på folksomme steder med omfattende smittespredning hvor det ikke er mulig med sosial avstand.

Av NTB | 05.06.2020 20:19:05

Medisin og helse: Mens koronaviruset fortsetter å spre seg og krever stadig flere liv rundt om i verden, endrer WHO sitt syn på hvem som bør bruke munnbind, hvor de bør brukes og hva de bør være laget av.

– Regjeringer bør oppfordre folk til å bruke masker der det er omfattende spredning og fysisk distanse er vanskelig, slik som på offentlig transport, i butikker og i andre lukkede eller folksomme miljøer, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som fredag la fram den oppdaterte veiledningen om munnbind.

Tidligere har WHO bare anbefalt munnbind for helsepersonell, covid-19-syke og deres omsorgspersoner.

WHO kommer også med nye råd om sammensetningen av ikke-medisinske munnbind laget av tøy – de bør bestå av minst tre lag med ulike materialer.

WHO-sjefen understreker at munnbind bare er en del av en effektiv strategi for å hindre smittespredning og advarer om at det kan gi folk en falsk trygghetsfølelse.

– Masker alene vil ikke beskytte deg fra covid-19, sa han på en digital pressekonferanse fredag.

– Finn, isoler, test og behandle hvert tilfelle, og spor og isoler hver kontakt. Det er dette vi vet at virker. Det er ethvert lands beste forsvar mot covid-19, tilføyer WHO-sjefen.

WHO opprettholder sin anbefaling om at folk som er syke med covid-19, må holde seg hjemme. Hvis det er absolutt nødvendig for dem eller deres pårørende å forlate hjemmet, bør de bære medisinsk munnbind, heter det.

Nytt i anbefalingen er at WHO spesifikt råder helsearbeidere i områder der viruset sprer seg fritt, om alltid å bære munnbind inne på medisinske institusjoner. Leger som jobber med hjertemedisin for eksempel, bør bruke munnbind selv om avdelingen ikke har noen kjente covid-19-pasienter, ifølge Tedros.

I Norge anser Folkehelseinstituttet at det ikke er faglig grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ikke-medisinske ansiktsmasker i befolkningen.

Andre folkehelseorganer, for eksempel CDC i USA, har i en tid anbefalt bruk av munnbind for folk flest som et smitteverntiltak. Britiske myndigheter har bestemt at munnbind skal være påbudt på busser, tog og t-bane i England fra neste uke.

Minst 6,6 millioner mennesker verden over har fått påvist det potensielt dødelige koronaviruset. Over 390.000 koronarelaterte dødsfall er registrert siden utbruddet først ble oppdaget i Kina i desember i fjor.

– På steder med spredning i befolkningen, er vårt råd at folk over 60 år, samt dem med underliggende sykdommer, bør bruke medisinsk munnbind i situasjoner der fysisk distanse ikke er mulig, sier Tedros.

Munnbind kan ikke erstatte sosial avstand og håndhygiene, påpeker Tedros.

De oppdaterte rådene er basert på ny forskning bestilt av WHO, opplyser Maria Van Kerkhove i FN-organisasjonen.

(©NTB)

Flere nyheter: