Menu
Pårørende i beskyttelsesdrakter etter en bisettelse for en person som døde av covid-19 i Jammu i India i april i fjor. Foto: Channi Anand / AP / NTB

WHO: Opptil 16 millioner døde som følge av pandemien

Så mange som 16 millioner mennesker kan ha dødd som følge av pandemien i 2020 og 2021, ifølge WHO. Anslaget er tre ganger så høyt som de offisielle tallene.

Av NTB | 05.05.2022 20:00:53

Politikk: Det enorme dødstallet er basert på beregninger av overdødelighet i samfunnet.

Dermed inngår både dem som døde av covid-19, og dem som mistet livet som følge av pandemiens ringvirkninger.

– Vi må hedre dem som på tragisk vis fikk livene sine forkortet – liv vi mistet, sier Samira Asma, sjef for dataanalyse i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hun sier også at «vi må holde oss selv og våre politikere ansvarlige» for håndteringen av pandemien.

82 prosent av dem som døde, antas å ha vært personer over 60 år.

Det øvre anslaget er omtrent det tredobbelte av de offisielle tallene fra verdens land i samme periode. Den store forskjellen skyldes at WHO har basert seg på beregninger av overdødelighet.

Slike beregninger gjøres ved å sammenligne det totale antallet dødsfall under pandemien med antallet man antar ville dødd i en normalsituasjon.

Pandemiens ringvirkninger førte trolig også til at noen liv ble reddet – for eksempel fordi færre omkom trafikken og i arbeidsulykker. Dødsfallene som trolig ble unngått, trekkes fra i beregningene av overdødeligheten.

WHOs anslag tyder på at 68 prosent av de «ekstra dødsfallene» fant sted i ti land: Brasil, Egypt, India, Indonesia, Mexico, Peru, Russland, Sør-Afrika, Tyrkia og USA.

Denne typen beregninger er politisk kontroversielle i enkelte land. Myndighetene i India har kritisert metodene som WHO har brukt til å anslå at opptil 6,5 millioner indere kan ha dødd som følge av pandemien.

Det offisielle antallet koronadødsfall i India er 481.000.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at tallene bør få verdens land til å investere i økt kapasitet for å kunne håndtere framtidige helsekriser.

Uavhengige forskere som har undersøkte overdødeligheten, har også kommet fram til langt høyere dødstall enn de offisielle koronadødsfallene. Ifølge en studie som nylig ble publisert i forskningstidsskriftet Lancet, døde over 18 millioner mennesker som følge av pandemien.

Å komme fram til et helt sikkert tall, er trolig umulig. Årsaken er mangelfull statistikk over dødsfall og dødsårsaker i en rekke land.

Etter omfattende analyser anslår WHO at mellom 13,3 og 16,6 millioner mennesker døde som følge av koronapandemien i 2020 og 2021.

Dermed inkluderes dem som mistet livet som følge av pandemiens ringvirkninger. Eksempler er pasienter med andre sykdommer som fikk dårligere behandling fordi helsevesenet var overbelastet.

WHO-anslagene bekrefter at det var menn som ble rammet hardest av koronapandemien. På verdensbasis ser det ut til at 57 prosent av de døde var menn.

(©NTB)

Flere nyheter: