reklame for Sheiken Bowling
Menu
En mann får Pfizers koronavaksine i Israel onsdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB

WHO nødgodkjenner koronavaksinen fra Pfizer og Biontech

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga torsdag nødgodkjenning til koronavaksinen som er utviklet av Pfizer og Biontech, og som allerede er i bruk i en rekke land.

Av NTB | 31.12.2020 23:08:10

Medisin og helse: Godkjenningen baner vei for at land over hele verden raskt kan komme i gang med import og distribusjon av vaksinen.

Det er første gang WHO godkjenner en vaksine mot covid-19 siden pandemien brøt ut for ett år siden, opplyser organisasjonen i en uttalelse nyttårsaften.

Vaksinen er allerede godkjent i EU, Storbritannia, USA og en rekke andre land. Norge tok vaksinen i bruk sist søndag.

– Men jeg ønsker å understreke behovet for en enda større global innsats for å sikre nok vaksineforsyninger for å sikre behovet til prioriterte befolkninger overalt, sier hun videre.

WHO har brukt sine egne eksperter og eksperter fra ulike deler av verden til å gjennomgå datene fra Pfizer og Biontech når det gjelder vaksinens sikkerhet, effektivitet og kvalitet.

WHO har konkludert med at fordelene ved å ta vaksinen i bruk er større enn risikoen.

– Dette er et meget positivt steg mot å sikre global tilgjengelighet til covid-19-vaksiner, sier Mariangela Simao, som leder WHOs arbeid med å sikre tilgang til vaksiner.

WHOs beslutning om å nødgodkjenne vaksinen, åpner for at myndigheter i ulike land kan godkjenne import og distribusjon av vaksinen. Det gjør det også mulig for Verdens barnefond (Unicef) og Den panamerikanske helseorganisasjonen å fremskaffe vaksinen for land som trenger den.

(©NTB)

Flere nyheter: