Menu
Tedros Adhanom Ghebreyesus advarte om at koronapandemien ennå ikke er over da han tirsdag møtte pressen i Genève. Her er han i Brussel i februar. Foto: Johanna Geron / AP / NTB

WHO: Koronapandemien er langt fra over

Nye smittebølger med covid-19 viser at pandemien «ikke er i nærheten av å være over», advarer lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Av NTB | 12.07.2022 16:31:03

Medisin og helse: – Mens viruset presser oss, må vi presse tilbake, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus til pressen tirsdag.

Han er bekymret for at økende smittespredning igjen vil legge press på helsevesenet og helsearbeidere. Tedros ber regjeringene iverksette tiltak som har vist seg å virke før, som munnbindpåbud og bedre ventilasjon.

– Nye virusbølger viser igjen at covid-19 ikke er i nærheten av å være over, sa han.

– Overvåkingen er betydelig redusert, deriblant testing og sekvensering, noe som gjør det stadig vanskeligere å vurdere variantenes betydning for smitteoverføring, sykdomskarakteristikker og effekten av mottiltak, sier Tedros.

Han mener at den nåværende situasjonen preges av mangel på både testing, behandling og effektiv vaksinering.

– Viruset beveger seg fritt, og land har ikke en effektiv håndtering av sykdomsbyrden ut fra sin kapasitet, sier han videre.

WHOs krisesjef Michael Ryan sa under møtet at det er blitt vanskeligere å oppdage smittetilfeller og overvåke virusets utvikling fordi land har endret sin testpolitikk.

I en uttalelse mandag understreket komiteen at det er viktig å få ned smittespredningen fordi man ikke vil være i stand til fullt ut å forstå implikasjonene av et nytt luftveisvirus.

Ifølge WHO-sjefen er det undergrupper av virusvarianten omikron – som BA.4 og BA.5 – som gjør at flere blir lagt inn på sykehus og at flere dør av covid-19.

WHOs krisekomité for covid-19 møttes 8. juli til en videokonferanse. Der ble det fastslått at pandemien fortsatt utgjør en folkehelsekrise som skaper internasjonal bekymring.

(©NTB)

Flere nyheter: