reklame
Menu
Illustrasjonsfoto av piller med hydroksyklorokin: John Locher / AP / NTB scanpix

WHO gjenopptar forsøk med hydroksyklorokin

Verdens helseorganisasjon (WHO) gjenopptar forsøkene for å finne ut om malariamedisinen hydroksyklorokin hjelper mot covid-19.

Av NTB | 03.06.2020 19:04:19

Vitenskap og teknologi: Det opplyste organisasjonens leder Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag.

Forsøkene ble stanset for halvannen uke siden som følge av en vitenskapelig studie som tydet på at malariamedisinen ikke har positiv effekt. Tvert imot så det ut til at medikamentet kunne øke dødsrisikoen for koronapasienter.

Nå har imidlertid en ekspertkomité undersøkt saken. Etter en samlet vurdering av all tilgjengelig informasjon er konklusjonen at utprøvingen av hydroksyklorokin kan fortsette som planlagt.

Årsaken er at det er oppdaget potensielle problemer ved en medisinsk database som ble brukt av forskerne som undersøkte effekten av malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin.

Databasen er laget av det amerikanske selskapet Surgisphere. Den ble også brukt i en annen studie som så på effektene av blodtrykksmedisiner hos koronapasienter – og denne forskningen skal også granskes.

Hydroksyklorokin fikk mye oppmerksomhet etter at USAs president Donald Trump sa han hadde tro på medisinen og at han tok den selv for å unngå å bli syk. Trump fikk kritikk siden det foreløpig ikke finnes god dokumentasjon på at medisinen hjelper mot covid-19.

Forskere i flere land har forsøkt å finne ut om malariamedisinene har effekt mot covid-19. Utprøving av hydroksyklorokin ved Oslo universitetssykehus ble stanset da WHO satte forsøkene på pause.

I forkant av WHOs beslutning ble det tirsdag kjent at det er igangsatt en gransking av studien som tydet på at hydroksyklorokin kan være farlig for koronapasienter.

Hovedforfatteren bak begge studiene var Mandeep Mehra, som jobber ved et sykehus i Boston i USA. Foreløpig er det ikke klart om databasen inneholder så alvorlige feil at de fullstendig undergraver konklusjonene i studien av malariamedisinene, som ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet.

(©NTB)

Flere nyheter: