Menu
De 13 WHO-ekspertene, som alle brukte munnbind, vinket til hotellansatte da de forlot karantenehotellet i en buss torsdag ettermiddag lokal tid. Foto: Ng Han Guan, AP / NTB

WHO-eksperter starter arbeidet i Wuhan

Eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er ute av karantene og starter arbeidet i Wuhan i Kina, der koronaviruset først ble påvist.

Av NTB | 28.01.2021 12:54:11

Medisin og helse: WHO-ekspertene skal undersøke hvordan viruset som førte til en pandemi, oppsto. De har sittet i karantene i to uker. Under karantenen har de gjennomført videomøter med kinesiske kollegaer.

Ekspertene ble observert da de forlot hotellet sitt og gikk inn i en buss torsdag ettermiddag lokal tid. De kjørte rundt 30 minutter til et Hilton-hotell ved vannkanten.

Det er knyttet spenning til hvor kinesiske myndigheter vil tillate ekspertene å dra og hvem de får snakke med. Slektninger til koronarammede i Wuhan sa onsdag at de blir sensurert og er truet til taushet før besøket.

Men teamet toner ned forventningene til funn og sier at deres hovedmål er å se hvilke undersøkelsesmuligheter som fortsatt er åpne for etterforskning på et senere tidspunkt.

Tidligere WHO-topp Keiji Fukuda, som ikke er en del av teamet, har også advart mot å ha for høye forventninger til funnene. Det kan ta mange år før man har noen sikre konklusjoner om hvordan viruset oppsto, sier han.

Talsperson for Det hvite hus, Jen Psaki, uttrykte på onsdag uro rund desinformasjon fra visse kilder i Kina og har oppfordret til en grundig etterforskning.

Så langt har mer enn 100 millioner blitt smittet av covid-19, og over 2 millioner smittede er døde.

De 13 ekspertene vil gjennomføre intervjuer og besøke sykehus. De vil også besøket matmarkedet der det antas at viruset smittet fra dyr til menneske for første gang i 2019.

Hovedteorien er at viruset stammer fra flaggermus som deretter er blitt overført til et annet dyr før det har smittet til mennesker. Kinesiske myndighet har på sin side i flere måneder bestridt at viruset i det hele tatt oppsto i Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: