Menu
Delstaten Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger, har gjentatte ganger forsvart tellingen av stemmer etter presidentvalget. President Donald Trump forsøker likevel å få delstaten til å undersøke stemmene nok en gang. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

Trump presset Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer

Donald Trump ringte lørdag Georgias valgansvarlige for å prøve å overtale ham til å «finne» stemmer nok til å omgjøre valgnederlaget, melder Washington Post.

Av NTB | 03.01.2021 20:08:19

Politikk: Avisen har fått tilgang til et opptak av den timelange telefonsamtalen mellom Trump og delstatens øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger.

Ifølge avisen forsøkte Trump å smigre Raffensperger, ba ham innstendig om å ta grep, og i tillegg hintet han med trusler om konsekvenser dersom Raffensperger nektet å hjelpe ham med å «finne» flere stemmer i Trumps favør.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i telefonsamtalen.

– Utfordringen du har er at informasjonen som du sitter på, er feil, sier Raffensperger i telefonsamtalen med Trump.

– Det er fullstendig umulig at jeg tapte i Georgia. Det er ikke mulig. Vi vant med hundretusenvis av stemmer, sier Trump.

Så sent som for noen uker siden retvitret Trump en påstand fra en advokat som skrev at blant annet Raffensperger vil bli fengslet etter å ha kåret Biden som vinner.

Biden vant valget i Georgia med 12.779 stemmers margin. Delstaten har tidligere vært ansett som en sikker republikansk delstat.

I telefonsamtalen med Raffensperger sa Trump også at om han ikke gjør noe før tirsdag, vil det sette de to republikanske senatorenes politiske framtid på spill.

Trump mener fremdeles at han er den rettmessige vinneren av presidentvalget i starten av november. Valgkollegiet har formelt valgt Biden til president, og han blir innsatt senere denne måneden.

Trumps gjentatte påstander om omfattende valgfusk er avvist både av USAs justisminister, landets nasjonale valgkommisjon, utenlandske valgobservatører og delstatsmyndighetene. Trump har ikke lagt fram beviser for påstandene.

Raffensperger avviser på sin side presidentens påstander og påpeker at Trump lener seg på konspirasjonsteorier som allerede er avfeid av valgmyndighetene.

Georgia gjennomførte omtelling av stemmene hele tre ganger, hvor Joe Biden kom seirende ut alle gangene. Dette falt ikke i god jord hos Trump.

Tirsdag skal det holdes et viktig omvalg på to senatsplasser i Georgia, og utfallet avgjør om Republikanerne beholder sitt flertall i Senatet.

(©NTB)

Flere nyheter: