Menu
Magnus Carlsens mistanker mot Hans Niemann styrkes ifølge Wall Street Journal av en etterforskning utført av Chess.com. Foto: Carina Johansen / NTB

Wall Street Journal: Niemann har trolig jukset i over 100 partier

Etterforskning utført av Chess.com viser at Hans Niemann «trolig har jukset» i over 100 sjakkpartier. Det skriver avisen Wall Street Journal.

Av NTB | 04.10.2022 22:10:48

Sport: Avisen har sett en 72 sider lang rapport fra sjakknettstedet som kommer med den knusende konklusjonen om den omstridte unge amerikaneren. Wall Street Journal har bedt Niemann om en kommentar, men han har valgt å ikke svare.

Det var VG som først omtalte saken i Norge. Oppslaget i Wall Street Journal har slått ned som en bombe i sjakkmiljøet.

I rapporten står det at resultatene er «statistisk ekstraordinære».

Ifølge rapporten har Niemann trolig mottatt ulovlig assistanse i flere enn 100 onlinepartier, også så nylig som i 2020. Blant disse er flere arrangementer med premiepenger.

– En stor, ny vending i saken, sier Bae til VG.

Wall Street Journal viser til statistikk som forteller at Niemann sannsynligvis jukset i 112 sjakkpartier i 11 ulike turneringer i tiden juli 2015 til august 2020. Blant annet skal Niemann ha jukset i sju partier mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij.

Niemann har innrømmet å ha jukset i spill på Chess.com da han var 12 og 16 år. Siden er han blitt utestengt fra nettstedet.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har innledet gransking av både Niemann og Carlsen. Niemann granskes for mulig juks, Carlsen for mulig falske anklager.

– Det er et overraskende og massivt funn av omfattende juksing over lang tid på nettet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til kanalen.

Striden omkring Niemann startet da Magnus Carlsen forrige måned trakk seg fra Sinquefield Cup etter et tap for amerikaneren. Han antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Senere har han utdypet dette og gjort det klart at han ikke vil spille mot Niemann fordi han mistenker amerikaneren for å jukse.

(©NTB)

Flere nyheter: