Menu
Det er en enorm søyle av røyk over utbruddsområdet på La Palma. TV-bilder viser lava som spruter opp fra stedet. Foto: Carlota Manuela Martin Fuentes / AP / NTB

Vulkanutbrudd på La Palma

Et vulkanutbrudd er i gang på den spanske kanariøya La Palma etter over en uke med ulmende seismisk aktivitet. Myndighetene er i gang med å evakuere innbyggere.

Av NTB | 19.09.2021 18:22:09

Ulykker og naturkatastrofer: – Folk bes om å være ekstremt varsomme og holde seg unna området rundt krateret for å unngå unødvendig risiko, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

Bilder fra stedet søndag ettermiddag viser lava som spruter ut av vulkanen med en enorm røyksøyle som ruver over krateret. Utbruddet har fremskyndet evakuering av rundt 1.000 personer.

Spanias statsminister Pedro Sánchez opplyser at han skal dra til øya. Innenriksdepartementet opplyser at sikkerhetspersonell på 200 personer har blitt mobilisert og er på vei med helikopter.

Søndag ble det også registrert et jordskjelv med styrke på 3,8. Myndighetene advarer om at det kan komme enda sterkere skjelv.

Forrige gang det var utbrudd på La Palma, var i 1971. Ifølge Reuters ble rundt 40 personer med nedsatt mobilitet evakuert som en forholdsregel søndag. De ble flyttet fra landsbyer i området der jordskjelvaktiviteten er sterkest, til en militær utpost.

Øya er ikke noen stor turistdestinasjon, i motsetning til flere av de andre øyene i regionen. Den har rundt 83.000 innbyggere, hvorav 35.000 bor i områder ikke langt unna vulkanen.

Målestasjoner har den siste tiden vist økt seismisk aktivitet, og en rekke små jordskjelv kunne tyde på at et utbrudd nærmet seg.

Øya La Palma, som ikke må forveksles med Gran Canarias største by Las Palmas, ligger helt vest i øygruppen Kanariøyene utenfor Marokko i Atlanterhavet.

(©NTB)

Flere nyheter: