Menu
Den tidligere ultranasjonalisten Aleksandar Vucic har sikret seg fem nye år som president i Serbia, viser prognosene når nærmere 90 prosent av stemmene er talt opp. Foto: AP / NTB

Vucic har sikret seg fem nye år som president i Serbia

President Vladimir Putin gratulerte mandag sin gode venn og allierte Aleksandar Vucic med valgseieren og fem nye år som president i Serbia.

Av NTB | 04.04.2022 08:49:39

Kriminalitet og rettsvesen: Vucic sikret seg rundt 60 prosent av stemmene, mens den sterkeste utfordreren, tidligere forsvarssjef Zdravko Ponos, fikk rundt 17 prosent i presidentvalget, viste prognosene da nesten alle stemmene var talt opp.

Vucics høyreparti, Serbias progressive parti (SNS), sikret seg 43 prosent oppslutning og er klart størst i nasjonalforsamlingen. Opposisjonsalliansen Sammen for Serbias seier måtte nøye seg med rundt 13 prosent av stemmene.

Vucic erklærte seier få timer etter at stemmelokalene stengte og slo skråsikkert fast at det ikke var behov for en andre runde i presidentvalget.

– Dette var ikke på noe tidspunkt spennende, slo Vucic fast.

Vucic er en av dem, og har lagt ut på en bemerkelsesverdig politisk reise i årene etter at Jugoslavia gikk i oppløsning. Etter to år som forsvarsminister, ble han i 2012 visestatsminister og i 2014 statsminister. Tre år senere ble han valgt til president, og søndag sikret han seg fem nye år ved makten.

– Ikke engang Milosevic hadde et slikt grep på landet, legger han til.

Vucic har vært helt klar på at han ønsker å bringe Serbia inn i EU, men har samtidig opprettholdt et tett forhold til Russland.

Serberne har ikke glemt Natos bombing av Serbia og tapet av Kosovo, og Vucic nekter i likhet med nabolandet Ungarn å slutte opp om Vestens sanksjoner og harde linje mot Russland.

Opposisjonen i Serbia har også stort sett vært tause om krigen i Ukraina og har ikke ivret for å føre en tøffere linje overfor Moskva. En av årsakene til det er at Russland støtter Serbias krav på den tidligere provinsen Kosovo, som med vestlig støtte sikret seg uavhengighet i 2008.

Putin gratulerte mandag Vucic med valgseieren og ga uttrykk for håp om at det «strategiske partnerskapet» mellom Russland og Serbia nå kan styrkes.

– Jeg regner med at du i ditt arbeid som statsoverhode vil fortsette å bidra til styrking av det strategiske partnerskapet som eksisterer mellom våre to land, het det i gratulasjonstelegrammet fra Putin til Vucic.

– Vucic er overalt, på alle TV-kanaler, i alle aviser, han har tilranet seg det offentlige rom. Det er helt uutholdelig, sier den 42 år gamle dataingeniøren Nebojsa Pantelic i Beograd.

Serbia har rett nok fordømt den russiske invasjonen av Ukraina i FN, men ellers har det vært påfallende taust.

(©NTB)

Flere nyheter: