Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lover vidtrekkende tiltak for å redde den europeiske økonomien etter koronavirusutbruddet. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Von der Leyen vil frigjøre milliarder for å redde økonomien

EU-sjef Ursula von der Leyen lover å ta i bruk alle verktøy for å dempe virkningene av virusutbruddet. Hun vil sprøyte inn milliarder for å redde EUs økonomi.

Av NTB | 10.03.2020 21:46:48

Økonomi og næringsliv: Tirsdag holdt EU-landenes ledere en videokonferanse om viruskrisen, der koordinering av tiltak var et viktig tema.

Møtet fant sted mens viruskrisen er i stadig utvikling, og der Italia er spesielt hardt rammet blant EUs medlemsland. Tirsdag stengte Slovenia grensen til nabolandet, og også Østerrike innførte restriksjoner på innreise.

– Vi vil ta i bruk alle verktøyene vi har tilgjengelig for å sikre at den europeiske økonomien rir av denne stormen, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen etter konferansen.

Fondet må imidlertid først få grønt lys av medlemslandene og EU-parlamentet.

Von der Leyen mener fondet kan etableres til tross for at EU-landene ennå ikke har klart å bli enige om et langtidsbudsjett. Finansministrene i den såkalte eurogruppen, som omfatter de 19 medlemslandene som har euro som felles valuta, skal møtes mandag. EU-kommisjonens leder sier det da vil foreligge konkrete forslag de kan vurdere.

Det blir tolket som et varsel om at EU-ledelsen vil se gjennom fingrene hvis medlemslandene skrur opp det offentlige forbruket for å dempe viruseffektene, selv om det innebærer brudd på retningslinjene for budsjettunderskudd.

– På begge disse frontene vil vi klargjøre spillereglene for medlemslandene i løpet av kort tid. Retningslinjer vil være klare innen slutten av uka, sa von der Leyen tirsdag.

Blant de konkrete forslagene er opprettelsen av et investeringsfond der det skal skytes inn 7,5 milliarder euro i EU-støtte. Summen tilsvarer over 80 milliarder kroner, og pengene er ment å støtte opp under helsesektoren, sikre arbeidsplasser og redde småbedrifter.

Hun understreket videre at støtte må gis til de medlemslandene som trenger det, og at Europa må vise fleksibilitet når det gjelder reglene for budsjettunderskudd.

(©NTB)

Flere nyheter: