reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsadvokat Erik Førde er aktor i saken. Foto: Heiko Junge / NTB

Vollen-drapet: Aktor varsler påstand om overføring til psykisk helsevern

Det vil bli tatt forbehold om at det legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for den tiltalte i Vollen-saken, varsler aktor.

Av NTB | 02.11.2022 10:11:10

Kriminalitet og rettsvesen: Åtte år etter at Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb i 2014 på en barnevernsinstitusjon i Asker, er det nå full enighet om at den da 15-årige jenta som gjorde det, må ha vært psykotisk og dermed ikke tilregnelig. Det er bakgrunnen for at saken nå er oppe for retten igjen.

– Det vil bli tatt forbehold om at det legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, sa aktor, statsadvokat Erik Førde, i begynnelsen av saken.

Den gjenopptatte rettssaken startet onsdag i Eidsivating lagmannsrett, satt i Borgarting lagmannsretts lokaler i Oslo.

– Det som er helt spesielt med denne saken, er at gjerningspersonen var 15 år og én måned gammel, sa aktor videre.

Under saken vil det ikke bli bevisførsel om det faktiske som skjedde under drapet, og der leser aktor fra dommen fra Asker og Bærum tingrett.

– Det er ingen tvil om at tiltalte har begått denne handlingen, sier han.

– Tilregnelighet hører til skyldspørsmålet, derfor må man formelt ta stilling til skyld en gang til, sier aktor.

Miljøterapeuten på barnevernsinstitusjonen Små Enheter ble kvalt og knivstukket til sammen 21 ganger natt til tirsdag 28. oktober 2014.

Selv om den psykisk syke jenta utgjorde en betydelig trussel, var Gillebo Backlund alene på nattevakt med henne. En kollega av 30-åringen hadde sovende vakt i samme bygning og fikk ikke med seg at kollegaen ble drept.

Først åtte år etter drapet er det medisinsk slått fast at den da 15 år gamle jenta led av paranoid schizofreni, at hun hadde gjort det helt siden hun var elleve år, og at hun må ha vært psykotisk på tiden for drapet. Han er fremdeles svært syk og innlagt ved sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus.

Det er satt av tre dager til saken i retten, men aktor Førde regner med at det ikke vil trengs mer enn to dager.

Det var første gang i Norge at et barn ble dømt til forvaring.

Spørsmålet om skyld vil stå sentralt i rettssaken denne gangen.

Siden dommen i 2016 har tiltalte byttet juridisk kjønn og tiltales nå som en 23 år gammel mann. Aktoratet og forsvareren er samstemte om at påstanden i saken vil være overføring til tvungent psykisk helsevern.

(©NTB)

Flere nyheter: