Menu
VM-sjef Hassan Al Thawadi innrømmet hundrevis av dødsfall under byggingen av Qatar-VM. Foto: Darko Bandic / AP Photo / NTB.

VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall i Qatar: – Mellom 400 og 500

VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi innrømmer at flere hundre mennesker har mistet livet under byggingen av VM-anleggene i landet.

Av NTB | 29.11.2022 07:46:59

Sport: – Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert. Ett dødsfall er ett for mye. Så enkelt er det, sier Al-Thawadi til Piers Morgan.

VM-komiteen har tidligere kun innrømmet tre dødsfall som har skjedd i tilknytning til arbeid på stadioner. I tillegg har myndighetene oppgitt at rundt 40 arbeidere har dødd av sykdommer og andre årsaker som ikke er relatert til byggearbeidene.

– Sikkerheten på stadioner har blitt forbedret. Det har kommet flere fagforeninger. Forbedringer måtte skje. Dette var noe som var kjent før vi søkte om VM, sier Al-Thawadi og fortsetter:

– Forbedringene er ikke på grunn av VM, men noe vi visste at vi måtte gjøre på grunn av våre verdier. VM ble en katalysator som fremskyndet prosessen. De største kritikerne ser på oss som en referanse i regionen.

TV-reportasjer har også avslørt kummerlige boforhold for mange av arbeiderne, som kommer fra Asia og Afrika.

Qatar hevder at det har skjedd forbedringer også i arbeidsforholdene. Det er vedtatt innført en minstelønn på 2800 kroner måneden, og kafala-systemet er i prinsippet opphevet

Human Rights Watch melder på sin side at 15.021 ikke-qatarere døde i landet mellom 2010 og 2019. Amnesty har skrevet i en rapport at sju av ti dødsfall blant migrantarbeidere i Qatar mangler en troverdig forklaring, og organisasjonen mener at tallet på dødsfall trolig er langt høyere.

Kritikken har haglet mot Qatar for måten landet behandler det store antallet gjestearbeidere. I tillegg til dødsfallene forteller mange om 12-14 arbeidsdager med kun én fridag i uken. Landet er også kjent for sitt spesielle system der arbeiderne måtte ha tillatelse fra arbeidsgiver for å kunne forlate landet eller bytte jobb (kafala-systemet)

(©NTB)