Menu
En variant av covid-19-viruset fra California er påvist i Steinkjer. Varianten er lite utbredt her til lands, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Virusvariant fra California påvist i Steinkjer

Én person i Steinkjer har fått påvist en virusvariant fra California i USA. Personen har ukjent smittevei. – Varianten er lite utbredt i Norge, sier Nakstad.

Av NTB | 13.04.2021 12:49:12

Medisin og helse: – Kommunen kjenner ikke smitteveiene til personen. Vi vet at prøven ikke har noen sammenheng med tilfellene i mars eller med påsketuristen, sier kommuneoverlege Sunniva Rognerud til Trønder-Avisa.

– Disse personene har bare vært i Steinkjer. Det betyr at California-varianten er her som villsmitte, sier Rognerud, som sier at prøven er det første i det pågående smitteutbruddet.

Fem personer i den smittedes husstand har blitt smittet av covid-19, og Rognerud sier det er sannsynlig at samtlige har California-varianten. Kriseledelsen i Steinkjer vedtok søndag flere tiltak for å slå ned smitten. Både skoler og kjøpesentre er stengt.

Ifølge helsemyndighetene i California antas California-varianten (som har fått navnet B.1.427/B.1.429) å være 20 prosent mer smittsom enn det opprinnelige koronaviruset var før det muterte.

Varianten er lite utbredt i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Derfor sekvenserer FHI mange virusprøver fra dette utbruddet og fra andre smitteutbrudd i de ulike landsdelene, sier Nakstad.

(©NTB)

Flere nyheter: