Menu
En mann passerer oversikten over Nikkei-indeksen i Tokyo fredag. Shanghai-indeksen i Kina falt 8,7 prosent ved åpning mandag som følge av økende frykt for at Wuhan-viruset vil dempe den økonomiske veksten. Illustrasjonsfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Virusfrykt sender kinesiske børser i fritt fall

Børsene i Shanghai og Shenzhen stuper rundt 8 prosent den første dagen etter nyttårsferien i virusrammede Kina.

Av NTB | 03.02.2020 07:45:44

Medisin og helse: På ettermiddagen lokal tid mandag hadde de viktigste indeksene på begge børsene falt om lag 8 prosent.

Rett etter åpningen var nedgangen enda kraftigere, men situasjonen stabiliserte seg og kursene tok seg deretter litt opp igjen.

En sum tilsvarende 3.400 milliarder norske kroner forduftet da Shanghai Composite Index falt hele 8,73 prosent ved åpningen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Investor-panikken spredte seg raskt og vil dominere markedet den nærmeste tiden, sier sjeføkonom Yang Delong i First Seafront Fund.

Flere store byer er nærmest isolert for å hindre spredning av sykdommen. Over 17.000 mennesker er bekreftet smittet, og over 360 har mistet livet. USA og flere andre land har innført innreiseforbud for utenlandske reisende som kommer fra Kina.

Børsen i Hongkong åpnet etter nyttårsfeiringen i forrige uke, og mandag var utviklingen her omtrent helt flat.

Heller ikke i Sør-Korea var det store endringer, og i Tokyo falt Nikkei-indeksen 1 prosent.

Samtidig som de kinesiske aksjemarkedene åpnet mandag, pumper regjeringen i Kina en sum tilsvarende 1.600 milliarder kroner inn i finanssystemet for å stabilisere økonomien under virusepidemien.

I en uttalelse fra landets sentralbank het det søndag at summen skal sikre likviditet i bankvesenet og bidra til å stabilisere valutamarkedet.

Stephen Innes fra AxiCorp uttalte søndag at det ikke var det ventede børsstupet ved åpningen mandag som vil ha størst betydning, men heller «etterskjelvene».

Mandagen var den første dagen aksjemarkedene i Shanghai og Shenzhen hadde mulighet til å reagere på spredningen av Wuhan-viruset. Nyttårsferien i landet er blitt forlenget på grunn av epidemien, som ventes å få store økonomisk konsekvenser for Kina.

I USA var det et betydelig aksjefall fredag, påpeker Yukino Yamada i Daiwa Securities. Nedgangen her kom etter beslutningen om å innføre innreiseforbud for reisende fra Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: