Menu
Danske Jonas Vingegaard imponerte og tok sin første etappeseier i Tour de France. Han tar over den gule ledertrøya. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Vingegaard overtok ledertrøyen fra Pogacar etter fjelloppvisning

Jonas Vingegaard fikk maksimalt ut av fjellangrepene mot Tadej Pogacar. De ble til slutt belønnet med etappeseier og gul ledertrøye i Tour de France.

Av NTB | 13.07.2022 17:01:07

Sport: Det var 4,5 kilometer før målgang oppe på Col du Granon at dansken slo til og fikk raskt flere sekunder ned til Pogacar. Avstanden mellom de to ble til slutt på 2.51 minutter. Vingegaard har nå et forsprang på 2.22 ned til sin slovenske rival. Franske Romain Bardet tok tredjeplass på etappen og er nå nummer to i sammendraget. Han er 2.16 minutter bak dansken.

Det var dessuten Vingegaards første etappeseier i Tour de France. Danmark har nå tatt 23 etappeseire i rittet. Magnus Cort Nielsen fra EF har bidratt med én seier hittil i årets ritt, før Vingegaard tok den 23. onsdag.

– Det er helt utrolig. Det er vanskelig for meg å sette ord på dette. Det er dette jeg har drømt om. Etappeseier og gul ledertrøye i Tour de France, sa Vingegaard til Discovery før han måtte avbryte intervjuet.

For midt under seiersintervjuet kom lagkamerat Wout Van Aert og ga dansken en kjempeklem. Da sammenlagtlederen fikk satt seg igjen, hyllet han laget rundt seg.

– Vi hadde en plan om å gjøre det kjempetøft for konkurrentene. Jeg tok en sjanse, men jeg hadde aldri klart det uten lagkameratene, sa den 25-åringen.

Jumbo-Visma ved Vingegaard og Primoz Roglic angrep Pogacar etter tur underveis, men ingen av dem fikk tappet kreftene til den sterke sloveneren. Pogacar har mistet flere hjelperyttere til korona tidligere i rittet, og sammenlagtlederen lå i store deler av den ellevte etappen alene sammen med flere fra Jumbo-Visma.

Franske Warren Barguil satte fart på pedalene ned Col du Galibier, rittets høyeste passering. Han distanserte Simon Geschke og da de gikk inn i etappens siste stigning på drøye 10 kilometer og 10 prosents stigning i gjennomsnitt, hadde han fått rundt 2.10 minutter til sine nærmeste utfordrere.

Pogacar og hans duellanter var da rundt fire minutter bak.

Han er lagkamerat med Barguil i Arkea-Samsic. Han fikk et halvt minutt ned til Pogacar og halvveis til mål hadde han bare ett minutt opp til lederen.

Det var derimot før den unge dansken slo til og parkerte sine konkurrenter. Quintana rullet mål på annenplassen, slått med 59 sekunder av den 25 år gamle dansken.

Torsdag venter en ny tung fjelletappe. Da skal de ha avslutning oppe på legendariske Alpe d’Huez.

Det syntes som de to siste års Tour de France-vinner hadde full kontroll til tross for at han hadde igjen få hjelpere. Likevel måtte han gi tapt da Vingegaard tråkket skikkelig til på tampen. Han ble isolert og gikk tom for næring og krefter.

Colombianeren Nairo Quintana har vært anonym i rittet så langt, men onsdag gikk han til angrep på sammenlagtfavorittene.

(©NTB)

Flere nyheter: