Menu
Danske Jonas Vingegaard ble hyllet som sammenlagtvinner av årets Tour de France. Foto: Daniel Cole/ AP/ NTB.

Vingegaard hylles etter sammenlagtseieren: – Enestående

Søndag kunne den danske sykkelkometen Jonas Vingegaard endelig krones som sammenlagtvinner av den 109. utgaven av verdens største sykkelritt, Tour de France.

Av NTB | 24.07.2022 21:10:52

Sport: – Det er helt utrolig. Nå har jeg endelig vunnet Tour de France. Nå kan ingenting gå galt, sa Vingegaard etter søndagens 21. etappe.

Nå hylles den danske kometen av hele sykkelverdenen. Landsmann og tidligere sammenlagtvinner av Tour de France, Bjarne Riis, er blant dem som beskriver Vingegaards enorme prestasjon.

– Det er enestående, og det finnes ikke ord til å beskrive det. Å vinne Tour de France er veldig spesielt og fantastisk.

Med den danske nasjonalsangen rungende utover gatene i Paris, holdt Vingegaard søndag kveld sin takketale for en sykkelgal folkemengde.

– Hvor skal jeg starte? Først og fremst vil jeg takke arrangøren (ASO) for å bringe touren til København.

Etter en kort avbrudd fortsatte den ferske sammenlagtvinneren:

– Det har vært en av mine største opplevelser noensinne. Lagpresentasjonen i Tivoli var fantastisk. Vi lagde en plan og fulgte den til punkt og prikke. Takk til alle i og rundt laget. Det har vært en fantastisk reise. Den største takken er til mine to jenter. Tusen takk, jeg elsker dere, avsluttet Vingegaard.

Også kronprins Frederik har tatt til orde for å gratulere den danske 25-åringen.

– Fra en historisk rittstart i Danmark til etappeseire ved Magnus Cort, Mads Pedersen, Jonas Vingegaard og nå en fantastisk avslutning på Champs-Élysées. Hans sportslige opptreden, overskudd og viljestyrke i årets tour har vært enestående å overvære. Takk for en stor opplevelse.

I tillegg til sammenlagtseieren, vant Vingegaard også den prikkete klatretrøyen. Lagkamerat Wout Van Aert toppet tre etappeseire ved å vinne den grønne trøya med ny poengrekord.

Den hvite ungdomstrøya gikk til sammenlagttoer Tadej Pogacar.

(©NTB)