Menu
En 70 meter lang vinge på vei opp til Guleslettene vindpark like ved Florø på Vestlandet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Vindturbinene vil kutte TV-signalet

Frykter vindturbinene vil kutte TV-signalet til flere hundre boliger i Tysvær: En dramatisk sak, mener naboene.

Av Egil M Solberg | 12.01.2021 19:53:04

Vindkraft: – Vi frykter at vi vil sitte med svarte TV-skjermer når anlegget starter opp, sier lederen for folkeaksjonen Nei til vindkraft i Tysvær, Hildegunn Flengstad til Haugesunds avis.

Hun er bosatt i Hervik – området som regnes som spesielt utsatt for å miste elektroniske kommunikasjonssignaler når vindturbinene begynner å snurre.

I Sandnes mistet naboene til vindkraftverket TV-signalene i høst ifølge NRK.

– Det er ikke første gang det er problemer med vindturbiner som kutter TV-signalet rundt om i landet, bekrefter administrerende direktør i Norges televisjon Trude Malterud ifølge avisa.

NTV opplyser at de føler seg oversett i saksbehandlingen i forbindelse med den lokale vindparken i Tysvær.

Nye regler på høring

Nye retningslinjer for vindkraft og elektronisk kommunikasjon er under utarbeidelse og en rekke forslag har vørt ute på høring frem til 20. november i fjor.

NVE og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet skriver på sine hjemmesider at de har utarbeidet et felles forslag retningslinjer for å ivareta elektronisk kommunikasjon ved vindkraftvirksomhet.

Som en del av forslaget legges det opp til at ekomaktører (de som har ansvaret for anlegg som distribuerer radiosignaler) skal involveres så tidlig som mulig i prosessen.

Det foreslås også tiltak for å motvirke forstyrrelser, samt avbøtende tiltak dersom problemet oppstår.

Retningslinjene gjelder for planlagte, påbegynte og etablerte vindkraftanlegg, og skal ivareta ekomnett som allerede er etablert og utbygd før det forelå en godkjent detaljplan for vindkraftanlegg.

Her har ekomaktører en frekvenstillatelse fra Nkom som skal ivaretas.

Flere nyheter: