Menu
Det har blåst voldsomt flere steder i landet, blant annet i Lyngdal, hvor E39 en stund ble sperret på grunn av trær som falt over veien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Vindkast på 48,5 meter per sekund i Rogaland

I Rogaland er det målt vindkast på 48,5 meter per sekund, tilsvarende over 170 kilometer i timen.

Av NTB | 30.01.2022 10:35:40

vær: Det opplyser Meteorologisk institutt etter det kraftige uværet som rammet Sør-Norge lørdag kveld og natt til søndag.

Vindkastene på 48,5 meter per sekund ble registrert ved Eigerøya utenfor Egersund i Rogaland. Til sammenligning regnes vedvarende vind på over 32,6 meter per sekund som orkan.

Og orkan har det vært flere steder i Rogaland og i fjellet. Eigerøya, Obrestad fyr og Utsira fyr er blant værstasjonene der den vedvarende vinden passerte grensen for orkan.

– Det samme gjelder Sirdal, Hemsedal og Trysil, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han sier det i disse tilfellene var snakk om høyfjellsstasjoner i over tusen meters høyde.

På Blindern i Oslo ble det registrert vindkast på 21,1 meter per sekund. Vinden har etter hvert avtatt og vil minke ytterligere utover søndagen.

Uværet har også rammet Danmark, Sverige og Storbritannia. I Danmark kalles stormen Malik, og dette navnet brukes også i Sverige og Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: