Menu
FOTO: Pveurope

Vil lage hydrogentrasé over Haukeli

Tre kommuner både øst og vest for Haukelifjell går nå sammen om å etablere hydrogenstasjoner for trafikk over E 134 Haukelifjell. Hydrogenet vil de lage selv.

Av Egil M Solberg | 10.12.2019 11:03:46

Samferdsel: Hydrogenvegen AS skal selskapet hete. De vil ha som målsetning å gjøre det enklere å kjøre hydrogenbil over fjellet mellom øst og vest.

– Ambisjonene er klare. Vi vil etablere fyllestasjoner for hydrogen i kommunene Odda, Kvinnherad og Notodden, sier Øyvind Stueland til BT.

Stueland, som i dag er tilknyttet Næringshagen i Odda, blir daglig leder i Hydrogenvegen AS, et selskap som i disse dager er i sin spede oppstart.

– Vi vil ha mellom 20–30 hydrogenbiler i hver kommune, fortrinnsvis kommunale, sier Stueland.

– Først må vi stifte selskapet, så vil vi invitere inn andre eiere. Vi vil gjerne ha med oss aktører som NEL og Hordaland fylkeskommune, kanskje også Uno-X, sier han til avisa.

Naturlig samarbeid

Det er naturlig at Odda, Kvinnherad og Notodden samarbeider i prosjektet. Kommunene ligger på hver sin side av Haukelifjell, der E134 binder sammen øst og vest.

På Notodden har hydrogenselskapet NEL sin forsknings- og utviklingsavdeling, og på andre siden av fjellet er både Odda kommune (som vil hete Ullensvang fra nyttår) og Kvinnherad kommune i gang med større hydrogenprosjekter, skriver TU om saken.

I Tyssedal, som ligger i Odda kommune, har ilmenittsmelteverket Tizir planer om å sette i gang en storslått lokal produksjon av hydrogen, som skal erstatte bruken av kull i smelteverket.

I Kvinnherad er vannkraft-potensialet på langt nær utnyttet, og her utredes det nå planer om å etablere storstilt produksjon av flytende hydrogen, skriver avisa.

Hydrogenproduksjon er svært energikrevende, men både Odda og Kvinnherad har rikelig med vannkraft. Stueland sier at småkraftverk, f.eks. i Øvre Røldal, kan være en del av løsningen.

– Men hvis dette blir stort, og langtransport og båter begynner å gå over på hydrogen, trenger vi et større volum, sier Stueland til avisa.

Flere nyheter: