Menu
Illustrasjon fra : Odfjell Oceanwind

Vil ha havvind til plattformene

Strømkabler til installasjoner i Nordsjøen blir dyret og fører til høyere strømpriser her i landet. Nå vil selskapet Odfjell Oceanwind isteden tilby flyttbare havvindturbiner til formålet.

Av Egil M Solberg | 26.09.2021 13:51:35

Havvind: Det er allerede vedtatt at 16 plattformer skal få kraft fra land. Dette vil flytte 3,2 millioner tonn CO₂ utslipp ut av landet. Fram mot 2030 er målet å flytte mellom seks og sju millioner tonn i året.

Gassturbiner på sokkelen forsyner plattformene med strøm. Tiltaket vil uten tvil kutte klimautslipp i Norge, men ikke globalt.

Tiltaket er også dyrt, og regningen havne hos folk flest. Det viser beregninger Norges vassdrags og energidirektorat har gjort på oppdrag for Stortinget.

– Problemet er at politikerne ikke har vært klar over at det finnes alternativ til landstrøm, sier Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind til NRK.

På Stortinget er særlig Frp, MDG, SV og Rødt skeptiske til elektrifisering av sokkelen på denne måten.

– Vi kan tilføre strøm til sokkelen uten at vi egentlig påvirker kraftsystemet på land, sier Lund til kanalen.

Strømmen til sokkelen må hentes fra Vestlandet hvor det er mye kraftkrevende industri fra før og fylkespolitikerne frykter derfor strømkrise i regionen.

Med løsningen fra Odfjell Oceanwind kan utslippene flyttes til andre land, uten at det belaster strømnettet på land og således prisnivået.

Selskapet har fått 10 millioner kroner fra Enova for å utvikle konseptet. Planen er å ha de første turbinene i drift i 2024.

Flere nyheter: