Menu
Cruiseskipet Viking Sky under hendelsen i mars i fjor. Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix

Viking Sky-evaluering: Norge mangler plan for masseevakuering

Redningsaksjonen på cruiseskipet Viking Sky i fjor var vellykket, men Norge mangler plan for masseevakuering, viser evalueringen av hendelsen.

Av NTB | 04.02.2020 11:45:48

Ulykker og naturkatastrofer: – Hadde skipet gått på grunn, hadde utfordringsbildet sett annerledes ut, sier fungerende direktør Per K. Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Cruiseskipet Viking Sky fikk motorstans og kom i havsnød på Hustadvika mellom Kristiansund og Molde 23. mars 2019.

Direktoratet peker på at Norge mangler en nasjonal plan for masseevakuering.

– Dersom disse scenarioene skjer på steder der det kanskje er mer krevende å bringe folk i land og løfte mennesker opp i helikoptre og i trygghet, må vi tenke gjennom hvordan slike planer kan se ut og hvordan vi kan øve på det, sier Brekke.

Direktoratet anbefaler å gjennomføre større øvelser der de ulike aktørene får øvd på samarbeid, slik at de er bedre forberedt til neste store hendelse.

DSB peker på 22 læringspunkter fra hendelsen, blant annet knyttet til informasjonsdeling, politiets organisering og registrering av de evakuerte. Forholdene det pekes på i læringspunktene har imidlertid ikke fått konsekvenser for håndteringen av hendelsen eller utfallet, slås det fast.

DSB har evaluert håndteringen av Viking Sky-hendelsen på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

(©NTB)

Flere nyheter: