reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Vikings Veton Berisha er virussmittet. Foto: Carina Johansen / NTB

Viking-profil avga positiv virustest – eliteseriekamper utsettes

Viking-spiller Veton Berisha har testet positivt på koronaviruset.

Av NTB | 14.10.2020 19:08:04

Sport: Det bekrefter Norges Fotballforbund i en pressemelding onsdag.

Berisha skal ha blitt testet som følge av at han har vært i nærkontakt med en smittet person.

Den positive testen innebærer at Vikings eliteseriekamper mot Odd 18. oktober og Haugesund 25. oktober vil måtte utsettes.

NFF opplyser at spilleren så langt ikke har noen symptomer, men at han er satt i isolasjon fra og med onsdag. Berisha skal ha deltatt på Viking-trening mandag og tirsdag, og dermed må hele Stavanger-klubbens spillergruppe i karantene.

– Her er det en person som har testet positivt. Vedkommende er en av flere i en familie, og det er foreløpig ingenting som tyder på at dette har opprinnelse fra fotballen. Vi har startet smittesporing, undersøker dette videre og setter alle som har hatt kontakt med vedkommende i karantene og tester bredt, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, i en uttalelse.

– Vi har informert spillere og øvrige ansatte nå i kveld. Nå jobber vi sammen med de nødvendige instanser for å legge en plan for de neste dagene. Først og fremst håper vi Veton kommer gjennom dette på en god måte, så skal vi finne gode løsninger de neste ukene, sier Bjørnø.

Berisha selv er ved godt mot.

– Jeg føler meg helt fin og uten symptomer, men synes det selvsagt er veldig kjedelig at hele laget må i karantene på grunn av min positive test. Det kjipeste er ikke at jeg selv må i isolasjon, men at laget må i karantene og dermed forskyve sin neste kamp til et senere tidspunkt, sier han.

Norges Fotballforbund opplyser at det inntil videre ikke er klart når oppgjørene kan bli spilt.

– Dette er beklagelig, men ikke direkte uventet. Etter at bestemmelsene rundt nærkontakter ble endret i sommer, har det øket risikoen for at smitte vil kunne påvirke våre turneringer. NFF har derfor søkt myndighetene om å erstatte obligatorisk ti dagers karantene med utvidet testing av spillere slik det gjøres i andre ligaer i Europa. Søknaden er nå til behandling i Helsedirektoratet, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

– Samtidig er dette en påminnelse til oss alle om viktigheten av å nøye følge fotballens protokoller og myndighetenes råd om smittevern. Det understrekes at det ikke foreligger noen mistanke om brudd på protokollene i denne saken, tilføyer han.

På sensommeren skjerpet imidlertid helsemyndighetene de nasjonale bestemmelsene rundt karantene for nærkontakter. Det resulterte i at også NFF måtte endre sin smittevernprotokoll.

Nå må hele spillertroppen i karantene dersom én spiller tester positivt.

Det har vært svært få virustilfeller i toppfotballen. For en tid tilbake fikk imidlertid 1. divisjonsklubben Jerv tre av sine kamper utsatt som følge av virustilfeller i troppen. Også Sotras lag i 2. divisjon måtte tidligere i høst i karantene som følge av at en person i støtteapparatet testet positivt på covid-19.

Daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø, sier klubben er i dialog med Norges Fotballforbund om veien videre.

Viking skulle ha møtt Odd kommende søndag og deretter Haugesund neste helg. Begge kampene må nå utsettes.

Tidligere kunne spillere fortsette å trene og spille kamper dersom en lagkamerat avga en positiv virustest. Forutsetningen var at de selv hadde testet negativt.

(©NTB)

Flere nyheter: