Menu
Bildet er hentet fra en video som ser sendt til et menneskerettssenter i New York drevet av eksiliranere og skal ifølge kildene vise demonstranter som flykter fra politiet på Frihetsplassen i Iran. Foto: AP / NTB scanpix

Videoer viser tilsynelatende at iransk politi skyter med skarpt mot demonstranter i Teheran

Flere videoer som er lagt ut på nettet, ser ut til å vise at iransk politi skyter både tåregass og med skarpt for å spre demonstranter i Teheran søndag.

Av NTB | 13.01.2020 10:54:59

Kriminalitet og rettsvesen: Demonstrasjonene kom i stand som en protest mot at iranske ledere først benektet at et ukrainsk passasjerfly med 176 mennesker om bord ble skutt ned ved Teheran sist onsdag.

Statskontrollerte medier i Iran har ikke rapportert om hendelsene, som det amerikanske nyhetsbyrået AP melder om mandag, og som skal ha utspilt seg på Azadiplassen (Frihetsplassen) i Teheran søndag kveld.

Videoene er sendt til en menneskerettsgruppe i New York, Center for Human Rights in Iran, og APs eksperter mener de er ekte. De viser blant annet at demonstranter flykter etter at en tåregassbeholder lander midt mellom dem. Folk hoster og spytter mens de forsøker å komme seg unna gassen. En kvinne roper: – De skjøt tåregass mot folk! Azadiplassen! Død over diktatoren!

Opprørspoliti i svarte uniformer og hjelmer samlet seg tidligere søndag på Vali-e Asr-plassen, ved Universitetet i Teheran og andre viktige steder. Medlemmer av Revolusjonsgarden patruljerte samtidig byen med motorsykler, og sikkerhetsfolk kledd i sivil var også ute i gatene.

Få timer før hadde Iran avfyrt en rekke raketter mot amerikanske baser i Irak. Iranske styrker var derfor i høy beredskap i tilfelle det skulle komme en amerikansk gjengjeldelse.

Angrepet på USAs baser i nabolandet var et svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani på flyplassen i Bagdad noen dager før.

En annen video viser en kvinne som blir fraktet av gårde og som etterlater et blodspor på bakken, mens mennesker rundt henne roper at hun er blitt skutt med skarp ammunisjon i beinet.

Etter å ha tviholdt på at flyet ikke ble skutt ned, innrømmet Iran lørdag at flyet ble skutt ned av en iransk luftvernmissil. Ifølge lederen for Revolusjonsgardens flyvåpen skjedde det fordi en soldat trodde flyet var en amerikansk krysserrakett.

(©NTB)

Flere nyheter: