reklame for Utvik Autoservice
Menu
Folkehelseinstituttet, her ved avdelingsdirektør Line Vold, åpnet i et notat for breddefotball, men myndighetene holder fast ved avstandsreglene som gjør vanlig fotballtrening umulig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

VG: FHI-notat åpnet for breddefotball, men myndighetene sa nei

Folkehelseinstituttet åpner i et notat VG har fått tilgang til døren for breddefotballen, men myndighetene vil fortsatt ikke tillate trening med nærkontakt.

Av NTB | 14.05.2020 01:02:42

Sport: VG skriver at FHI i forrige uke fikk i oppdrag fra Helsedirektoratet å vurdere om det bør skilles mellom ulike idretter, basert på hvor lenge spillerne har vært i kontakt med hverandre. Resultatet var et tre sider langt notat som tilsynelatende åpner veien for kontakttrening i fotball.

Likevel opprettholdes kravet om en meters avstand for alle unntatt i toppfotballen, som har fått unntak med bakgrunn i sin omfattende smittevernprotokoll.

VG siterer fra notatet: «Vi foreslår at det gjøres en differensiering i grad av kontakt som også tar opp i seg tidsaspektet ved kontakten». Og: «Idrett eller aktivitet hvor det er mulig å holde minst 1 meters avstand i den største delen av tiden, eller hvor man kan tilpasse aktiviteten slik at man oppfyller dette, vurderes som lav risiko og bør kunne åpnes for. For eksempel fotball, hvor man har nær kontakt under 1 meter i veldig korte tidsrom, utgjør liten risiko».

FHI bekrefter overfor avisen at dette gjelder breddeidrett. Det er ikke bekreftet om det gjelder barneidrett.

– Vi har hatt tett dialog og godt samarbeid med både idrettsforbundet og Folkehelseinstituttet før vi sammen med FHI laget veilederen, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave til VG. Han hevder at FHI-notatet er laget som et mulig scenario i lengre perspektiv.

– Det er overhodet ikke slik at de sier ja og vi sier nei. På dette området er det ingen uenighet.

Et punkt om at smittefaren er svært liten ved bruk av ball og annet utstyr som flere tar på ble fulgt opp i veilederen, noe som blant annet har ført til at man i håndball kan trene mer som normalt.

I FHI-notatet anbefales det ikke åpning for cuper eller kamper inntil videre, fordi det vil medføre reising og fare for økt smittespredning.

«Det må anses som en yrkesutøvelse og en bransje med store interesser, og med lite smittevernfaglige argumenter for fortsatt å forby», står det.

Det gjøres klart at all idrettsutøvelse i nåværende fase må foregå uten publikum og at man må sikre at det ikke tiltrekker seg store folkeansamlinger.

Helsedirektoratet avviser at dette betyr at det er uenighet med FHI om innholdet i veilederen for breddeidrett.

I notatet skriver FHI at idretter som håndball vil ha større smitterisiko om det tillates nærkontakt, mens det åpnes for nærkontakt i idretter som bryting om man har en fast sparringpartner over tid.

For toppidretten står det at det er få grunner til at man ikke skal få trene fullt ut uten hensyn til avstandskrav, all den tid utøverne lever under et strengt smittevernregime og det er lett å kontrollere aktiviteten.

(©NTB)

Flere nyheter: