fbpx
Menu
FOTO: NASA

Vestlendinger vil reise til Mars

Én av tre vestlendinger kunne faktisk tenkt seg en tur til den røde planeten dersom mulighetene lå til rette for det. Det viser en ny undersøkelse.

Av Egil M Solberg | 12.06.2019 10:49:45

Verdensrom: Helt siden månelandingen i 1969 er det mange som har drømt om å kunne ta steget videre til Mars, skriver BBC Earth i en pressemelding.

Dag er i dag flere store prosjekter som konkurrerer om å være først ute med å sende mennesker til vår nærmeste naboplanet. Mye tyder på at optimismen også er stor blant folk på Vestlandet.

Undersøkelsen gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av BBC Earth viser nemlig at to av fem vestlendinger tror det vil være mulig å leve på Mars om noen år, og én av tre påstår at de ville reist til Mars dersom mulighetene lå til rette for det.

Særlig unge er eventyrlystne, og undersøkelsen viser at over halvparten av de mellom 18 og 29 år på Vestlandet kunne tenkt seg en tur til Mars.

De eldre liker derimot å ha beina godt plantet på jorda. Kun én av ti av de over 60 år svarer at de ville satt seg på romskipet til Mars.

Tror på romvesen

Det er ingen tvil om at det er mange vestlendinger som mener at verdensrommet har mer å by på enn det vi kjenner til i dag. Undersøkelsen viser nemlig at 64 prosent tror at det finnes liv på andre planeter, og dette gjør vestlendinger til den befolkningsgruppen i Norge som er mest optimistiske til utenomjordisk liv.

I tillegg viser undersøkelsen at én av ti vestlendinger tror at «romvesenene» vil komme til jorda på et tidspunkt, og syv prosent tror til-og-med at de allerede er iblant oss.

Kunnskapshull

Verdensrommet fascinerer mange, men husker du egentlig hva planetene i solsystemet heter og i hvilken rekkefølge de de er plassert i forhold til sola? Undersøkelsen viser at det er et mindretall av oss som husker pensumet fra barneskolen. Kun én av fire vestlendinger klarer nemlig å plassere planetene i riktig rekkefølge.

Da er det gode nyheter at BBC Earth viser dokumentarserien «The Planets» torsdager, kl. 22.00 i sommer. Serien som ledes av professor Brian Cox, tar for seg den fascinerende og dramatiske historien til planetene i solsystemet vårt. En historie som viser at planetene er langt fra statiske himmellegemer.

Ny forskning og toppmoderne teknologi gjør at serien ikke kun tetter kunnskapshull, men også de over middels interesserte kan glede seg BBC Earths storsatsning, som lover både fascinerende og detaljerte bilder av planetene i solsystemet.

Filmet på Vestlandet

Produksjonsteamet bak serien har plukket ut et knippe lokasjoner om ligner på landskapet som finnes på de ulike planetene, og Norge er ett av de viktigste innspillingslandene i premiereepisoden.

Teamet har blant annet vært på besøk i Aurlandsfjorden, Stegastein, Rjoandefossen og Vassbygdevatnet, på Vestlandet, for å skape en mest mulig autentisk rekonstruksjon av landskapet på Saturns måne, Titan.

Serien består av fem episoder og vises på BBC Earth på torsdager kl. 22.00, fra 6. juni til 4. juli.

Fakta om Mars

Mars er den fjerde planeten fra sola, og grunnet sin nærhet til Jorden er det den planeten i solsystemet vi har mest kunnskap om.

Mars er steinete, støvete og har en tynn atmosfære. Klimaet er kjølig og temperaturen kan maks komme opp i 20 grader.

Ifølge NASA var Mars både varmere og bestod av mer vann og en tykkere atmosfære da planeten var i sin spede begynnelse.

Mars har en radius på 3390 km og er kun halvparten så stor som Jorden.

Mars er oppkalt etter en romersk krigsgud, da den røde fargen på planeten kan minne om blod. Planeten kalles også ofte for «den røde planeten».

Kilde: BBC Earth

Flere nyheter: