Menu
Max Verstappen var best i fredagens Formel 1-kvalifisering i Østerrike. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Verstappen i pole – krasj for både Hamilton og Russell

Max Verstappen får beste startspor i lørdagens sprintløp i Østerrike. Kvalifiseringen bød på utkjøringer fra stallkameratene Lewis Hamilton og George Russell.

Av NTB | 08.07.2022 18:46:10

Sport: Det ble nederlandsk jubel på Spielberg-banen. Verstappen noterte raskeste tid og vant fredagens kvalik knepent foran Charles Leclerc (0,029 sekunder bak), mens Carlos Sainz (0,082) var tredje best.

– Banen er krevende, og det er lett å gjøre feil på den. Jeg er fornøyd med pole, men det er lørdag og søndag det gjelder, sa Verstappen i et intervju vist på Viaplay før han roste publikummet.

Fredagens plasseringer bestemmer rekkefølgen for sprintløpet. Selve hovedløpet kjøres søndag.

Tittelforsvarer Verstappen leder klart i VM-sammendraget med 181 poeng. Sergio Pérez følger på 147 poeng, mens Leclerc har 138.

Uhellet skjedde i tredje kvalifiseringsomgang. Det ble umiddelbart flagget av med rødflagget da det gjensto 5.29 minutter.

– Unnskyld, karer, sa Hamilton over teamradioen.

Hamilton hadde ikke rukket å sette en ordentlig tid i den tredje kvalifiseringsomgangen før han krasjet, og starter som nummer ni i sprintløpet. Russell på sin side kjørte inn til den fjerde beste tiden før han smalt i veggen.

Det har ikke vært en ideell start på sesongen for førerne i Mercedes, som har slitt mye med «porpoising». Det betyr at det er luftstrøm som presser bilene ned mot bakken. Dette har ført til at flere biler «spretter» bortover asfalten.

Russell og Hamilton ligger på henholdsvis 5.- og 6.-plass i VM-sammendraget.

Sergio Perez (Red Bull) ble opprinnelig nummer fire, men ble senere deplassert som straff for at han kjørte utenfor banen i 2. kvalifiseringsomgang. Mexicaneren starter sprintløpet på 13.-plass.

Det ble en dramatisk kvalifisering for Mercedes. Først røk Hamilton ut av Spielberg-banen i sving sju og krasjet inn i dekkbarrieren. Bilen fikk tydelige skader, og Hamilton ble rutinemessig kjørt til medisinsk sjekk.

Da kvalifiseringen endelig startet igjen, kopierte nesten lagkamerat Russell krasjen da han smalt inn i barrieren i den siste svingen.

1) Max Verstappen (Red Bull), 2) Charles Leclerc (Ferrari), 3) Carlos Sainz (Ferrari), 4) George Russell (Mercedes), 5) Esteban Ocon (Alpine), 6) Kevin Magnussen (Haas), 7) Mick Schumacher (Haas), 8) Fernando Alonso (Alpine), 9) Lewis Hamilton (Mercedes), 10) Pierre Gasly (AlphaTauri).

(©NTB)