Menu
På torget i gamlebyen i Praha er det malt kors for å markere at det ett år siden det første koronarelaterte dødsfallet ble registrert i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Global kamp mot fremtidige pandemier

Ledere fra 23 land stiller seg bak et forslag om å lage en internasjonal traktat som skal hjelpe verden med å hindre og bekjempe fremtidige pandemier.

Av NTB | 30.03.2021 04:54:42

Medisin og helse: Forslaget ble lansert av EU-president Charles Michel på et møte i G20-gruppen i november i fjor. Nå får forslaget formell støtte fra 23 land.

– Det vil komme andre pandemier og andre store helsekriser. Ingen regjering eller multilateral organisasjon kan løse denne trusselen på egen hånd, skriver lederne i en felles kronikk i en rekke store aviser tirsdag, blant dem den tyske konservative avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Vi mener at land i fellesskap skal jobbe fram mot en ny internasjonal traktat for pandemisk beredskap og respons, heter det i kronikken.

Tanken er å styrke verdens motstandsdyktighet mot framtidige pandemier. Det kan skje via bedre varslingssystemer, deling av data, forskning, produksjon og distribusjon av vaksiner, medisin og beskyttelsesutstyr, står det i kronikken.

En slik traktat kan også inneholde en erklæring om at menneskers, dyr og planetens helse er knyttet sammen og bør føre til felles ansvar, gjennomsiktighet og globalt samarbeid.

– Vi er overbevist om at det er vårt ansvar som ledere av land og internasjonale institusjoner å sikre at verden lærer av feil fra covid-19-pandemien, skriver lederne.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Boris Johnson, EU-president Charles Michel, Chiles president Sebastián Piñera, Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Sør-Koreas president Moon Jae-in og Indonesias president Joko Widodo er blant signaturene i kronikken, som også støttes av Verdens helseorganisasjon (WHO).

(©NTB)

Flere nyheter: