reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Koronapandemien har forårsaket den største økonomiske kollapsen på 150 år, og mellom 70 og 100 millioner mennesker vil bli kastet ut i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbanken. Dette bildet er fra et av Asias største slumområder, Dharavi i Mumbai. Foto: AP / NTB scanpix

Verdensbanken: Den største kollapsen på 150 år

Koronapandemien har forårsaket den største og mest omfattende økonomiske kollapsen siden 1870, ifølge Verdensbanken.

Av NTB | 08.06.2020 17:49:21

Medisin og helse: Kollapsen kommer til tross for at mange land har bevilget enorme krisepakker og innført rause støtteordninger, konstaterer Verdensbanken i sin siste Global Economic Prospects-rapport.

Rapporten anslår at verdensøkonomien i år vil krympe med 5,2 prosent, den verste resesjonen siden 1945–46 da verdensøkonomien krympet med 13,8 prosent.

Senest i januar anslo banken at verdensøkonomien ville vokse med 2,5 prosent i inneværende år.

Mens inntekten per capita i verden falt med 2,9 prosent under finanskrisen i 2009, ventes den å falle med 6,2 prosent i år, ifølge Verdensbankens analyse.

Banken anslår at mellom 70 og 100 millioner mennesker vil bli kastet ut i ekstrem fattigdom som følge av pandemien, mens det forrige anslaget lød på 60 millioner.

Over 42 millioner amerikanere har meldt seg arbeidsledige siden midten av mars, og Verdensbanken anslår at USAs bruttonasjonalprodukt i år vil krympe med 7 prosent. Alt neste år vil imidlertid pilene peke oppover igjen og veksten bli på 3,9 prosent, spår banken.

Den samlede økonomien i de 19 eurolandene vil trolig krympe med hele 9,1 prosent i år, men i 2021 blir veksten ifølge banken på 4 prosent.

Kina, som er verdens nest største økonomi, vil trolig ende i pluss og få en vekst på 1 prosent i år, og neste år vil kinesisk økonomi vokse med 6,9 prosent, anslår Verdensbanken.

Ettersom så å si alle land i verden nå er hardt rammet økonomisk, er kollapsens omfang enda større enn ved utgangen av andre verdenskrig, faktisk den største på 150 år, ifølge Verdensbanken.

Med over 2 millioner smittede og 112.000 dødsfall er USA hardest rammet av alle av koronaviruset.

(©NTB)

Flere nyheter: