Menu
«Verdens verste menneske» er kortlistet til oscarnominasjon. Fra venstre: Skuespillerne Herbert Nordrum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på den røde løperen før festpremieren på filmen på Klingenberg kino i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» er et steg nærmere Oscar-nominasjon

Joachim Triers film «Verdens verste menneske», med Renate Reinsve i hovedrollen, er blitt kortlistet til oscarnominasjon i konkurranse med 14 andre filmer.

Av NTB | 22.12.2021 02:08:27

Kultur og underholdning: Det skriver Variety.

Kortlisten er en oversikt over hvilke 15 filmer som er med videre i nominasjonsprosessen til den prestisjefylte filmprisen.

– Det har vært et utrolig år for «Verdens verste menneske». Bare den siste måneden har vi toppet de mange oppsummeringene over årets beste filmer blant kritikere i USA, Frankrike og Norge, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

Dette er andre år på rad at en norsk film er på Oscar-kortlisten i kategorien beste internasjonale spillefilm. I fjor var det Maria Sødahls «Håp» som var det norske bidraget.

«Verdens verste menneske» har gjort det veldig bra internasjonalt. Den deltok i hovedkonkurransen i Cannes-festivalen, hvor hovedrolleinnehaver Renate Reinsve ble belønnet med pris for beste kvinnelige hovedrolle.

– Det føles veldig stort, det føles som verden blir mye mindre plutselig. Dette er jo verdens største konkurranse. Skikkelig ærefullt, sier Reinsve til Drammens Tidende.

– Når Obama annonserer den på Twitter som en av sine favorittfilmer av året, må man klype seg i armen. Å komme på kortlisten til Oscar er i seg selv en seier. Når dette skjer i år, sier det noe om nivået vi har oppnådd i norsk film. La oss håpe at vi også blir å finne på den endelige listen over de nominerte i februar, sier Robsahm.

Offentliggjøringen av de endelige nominasjonene skjer 8. februar. Prisutdelingen går av stabelen i Los Angeles 27. mars.

– Fra verdenspremieren i konkurranseprogrammet og Renate Reinsves skuespillerpris i Cannes og videre til svært godt kinobesøk både i Norge og internasjonalt, ukentlige internasjonale nominasjoner og priser samt seiersgang på festivaler verden rundt. All oppmerksomheten som blir filmen til del, bidrar også til å sette norsk film på det internasjonale filmkartet, sier Mo.

Filmen skal konkurrere mot blant annet danske «Flukt,» og finske «Sovekupé nr. 6» og islandske «Dýrið» (på norsk «Dyret»). Cannes-vinneren «Titane» er utelatt fra listen.

Filmen er til nå sett av over 200.000 på kino i Norge og av rundt like mange i Frankrike. I tillegg trakk tidligere president i USA Barack Obama fram filmen på Twitter som en av sine favoritter fra året som gikk.

Å komme på kortlisten er enda en av de mange store milepælene som Joachim Triers film har nådd, framhever Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Flere nyheter: