Menu
Nikkei-indeksen falt med hele 3,96 prosent etter børsraset på Wall Street dagen før. Foto: AP / NTB scanpix.

Verdens børser faller

Pilene peker rett ned på verdens børser etter en av de verste dagene på Wall Street på måneder. Ekspertene sier det kan være starten på en større korreksjon.

Av NTB | 11.10.2018 10:15:52

Økonomi og næringsliv: Børsene i Tokyo, Hongkong og Shanghai dundret alle ned med rundt 4 prosent torsdag. Pilene pekte også nedover i Singapore, Sør-Korea og Australia, og i Europa pekte pilene også ned i åpningstimene.

Den brede nedgangen fulgte et kraftig fall på Wall Street dagen før. Angst for ytterligere renteheving i USA, usikkerhet i valutamarkedet og frykt for den pågående handelskrigen mellom USA og Kina får skylda.

– Alt er usikkert nå. Markedene er stappfulle av risiko, sier analytiker Stephen Innes i konsulentselskapet OANDA.

I sommer nådde Standard & Poor’s en milepæl da det til sammen hadde gått nærmere ni og et halvt år uten en større korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har lenge påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

– Dette er bare en begynnelse, sier Benny Lam, sjef i konsulentselskapet CEB International research.

– Det kan muligens ta litt tid før den amerikanske teknologibobla sprekker, og vi står overfor mange eksterne usikkerhetsmomenter: Handelskrig, risiko knyttet til valuta i voksende markeder og oljepris. Folk bør også være obs på kinesisk yuan, sier Lam.

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) besluttet i slutten av september å heve renta for tredje gang i år. Frykt for at den blir hevet ytterligere ble utløst av at avkastningen på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg til over 3 prosent i forrige uke.

Kombinasjonen av høy rente og usikkerhet gjør obligasjoner mer attraktivt i forhold til aksjer, framholder aksjeanalysesjef Jacob Pedersen fra danske Sydbank.

– Og så må det nevnes at etter ti år hvor penger nesten har vært gratis og rentene har vært ultralave, så skal man nå til å måtte betale noe for penger, sier han.

– Jeg mener Fed begår en feil. De er så stramme. Jeg mener Fed har gått fra vettet, sa Trump.

– Dette er egentlig en korreksjon vi har ventet på lenge, men jeg er veldig uenig med det Fed driver med, la Trump til.

IMF-sjef Christine Lagarde er uenig med Trump, og mener den amerikanske rentehevingen var nødvendig i lys av den høye aktiviteten i den amerikanske økonomien. Hun imidlertid urolig for at verdens industriland tilsynelatende ikke er koordinerte om når de hever renta. Dette i kombinasjon med handelsspenninger har skapt en «enestående situasjon» i verdensøkonomien, ifølge Lagarde.

– Trapp ned, fiks systemet, og ikke ødelegg det, sier hun.

Aktiviteten har lenge vært stor i USAs økonomi, og Wall Street har nytt godt av dette. Det siste året har den brede Standard & Poor’s-indeksen steget med over 9 prosent, mens teknologitunge Nasdaq har skutt i været med mer enn 12,6 prosent.

Fall på mer enn 4 prosent for Apple, Boeing og Facebook, og fall på mer enn 5 prosent for Amazon, Nike og Microsoft bidro til at Nasdaq endte ned hele 4,1 prosent onsdag. Dow Jones tapte seg med 3,2 prosent og Standard & Poor’s mistet 3,3 prosent.

Etter onsdagens børsfall i USA langet president Donald Trump ut mot sin egen sentralbank, noe det ifølge Bloomberg er svært uvanlig at presidenter gjør.

(©NTB)

Flere nyheter: