Menu
Sørgende tar farvel med et familiemedlem som har dødd av korona under en begravelse i Colombo, hovedstaden på Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena/AP/NTB

Verden har passert 2 millioner koronarelaterte dødsfall

Over 2 millioner koronarelaterte dødsfall er registrert i verden. FNs generalsekretær mener verden mangler en samordnet innsats mot pandemien.

Av NTB | 15.01.2021 19:53:42

Medisin og helse: Både Johns Hopkins-universitetet i USA og nettstedet Worldometer meldte fredag at den dystre milepælen var passert. Antallet døde tilsvarer befolkningen i byer som Brussel, Mekka og Minsk.

Dødstallet har passert 2 millioner litt over ett år etter at det første tilfellet av covid-19 ble påvist i den kinesiske byen Wuhan.

Det tok åtte måneder å nå 1 million dødsfall, og mindre enn fire måneder seinere har tallet steget med nok en million.

Samtidig er verdens største vaksinasjonskampanje noensinne i gang i en rekke av verdens land. Men det er først og fremst de rike landene som er i gang med vaksineringen. I store deler av verden er vaksineringen ennå ikke i gang.

– Det er blitt verre på grunn av mangelen på en globalt koordinert innsats. Vitenskapen har lyktes, men solidariteten har sviktet, sier Guterres.

– Bak dette forferdelige tallet er det navn og ansikter, smil som nå bare er et minne, en stol som for alltid vil stå tom ved middagsbordet, sier FN-sjefen.

USA er landet i verden med klart flest registrerte smittede og døde. Litt under 400.000 dødsfall er så langt registrert i USA.

Det globale antallet døde baserer seg på informasjon fra helsemyndighetene i verdens land, men forskere mener det reelle tallet døde er betraktelig høyere. Det skyldes mangelfull testing særlig i pandemiens tidlige fase.

Det første dødsfallet utenfor Asia ble registrert i Frankrike 14. februar.

12. mars opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse at det første dødsfallet i Norge var blitt registrert.

I Norge er 517 koronarelaterte dødsfall så langt meldt inn til Folkehelseinstituttet.

Norge er ett av landene med færrest døde per 1 million innbyggere, med 95. Belgia topper denne listen med 1.747 dødsfall per 1 million, foran Slovenia (1.501) og Bosnia (1.349. Land som Italia (1.346), Storbritannia (1.282) og USA (1.201) er også høyt oppe på listen.

FNs generalsekretær António Guterres kaller 2 millioner et forferdelig høyt antall døde.

Det første bekreftede dødsfallet som følge av covid-19 ble registrert i Wuhan-provinsen i Kina 9. januar, mens det første dødsfallet utenfor Kina ble registrert 1. februar på Filippinene.

(©NTB)

Flere nyheter: