reklame
Menu
Eiendom Norge vil ha flere byggekraner i drift i norske byer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ventet boligprisfall i november

Boligprisene falt med 0,1 prosent i november. Med det har de steget med 7,8 prosent de siste tolv månedene. – Normalt for måneden, sier Eiendom Norge.

Av NTB | 03.12.2020 11:38:01

Økonomi og næringsliv: Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,8 prosent i november, viser nye tall som Eiendom Norge la fram torsdag.

Organisasjonen forteller at utviklingen i boligmarkedet i 2020 har vært mye sterkere enn de fleste så for seg i mars og april, i forbindelse med koronautbruddet. Oppgangen er bredt forankret i hele landet, og selv Stavanger vil slik det står nå, få en oppgang i boligprisene i 2020. Byen har hatt et fall i boligprisene i flere år. I november sank imidlertid prisene i byen, med 1,4 prosent.

Oslo og Bodø med omegn har vært byene med sterkest vekst de siste tolv månedene, med henholdsvis 10,4 og 10 prosent. I Stavanger med omegn har boligprisutviklingen vært svakest, med oppgang på 4,2 prosent.

I november ble det solgt 8.095 boliger i Norge, noe som er 13,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 95.493 boliger i Norge, noe som er 6,1 prosent flere enn på samme tid i 2019.

– Salgstiden faller svakt og tiden det tar å selge en bolig i Norge, er stabil, sier Lauridsen.

Eiendom Norge håper de økte prisene vil følges av at boligbyggingen øker.

Eiendomsmeglerne er optimistiske med tanke på prisene, og peker på at det begynner å bli lavere utvalg på tilbudssiden.

– Etter et år med høy omsetning i bruktmarkedet og lav boligbygging er varelageret i ferd med å reduseres. NEFs medlemmer melder om moderat ordreinngang over store deler av landet i forhold til den høye omsetningen, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han peker særlig på at det er mye press i Oslo-markedet.

Eiendom Norge venter også at desember kan bli en sterk måned i boligmarkedet. Normalt er desember måneden der det selges færrest boliger i Norge, men nå ventes det at bruktboligmarkedet fortsatt vil ha stor aktivitet gjennom jula og inn i 2021. Norge er ikke alene om veksten i boligmarkedet tross pandemien, og i mange land og byer har boligmarkedet vist seg å gå imot konjunkturen.

Det tok i gjennomsnitt 46 dager å selge en bolig i november. I Oslo tok det i gjennomsnitt bare 18 dager.

Flere nyheter: