Menu
Presidentkandidat Pedro Castillo følges av fotografer etter å ha avlagt sin stemme i Cajamarca søndag. Foto: Andina / AP / NTB

Venstreorientert presidentkandidat leder i Peru

Venstreorienterte Pedro Castillo leder over 17 andre kandidater i første runde i presidentvalget i Peru når 38 prosent av stemmene er telt opp.

Av NTB | 12.04.2021 12:19:53

Politikk: Castillo har fått 15,8 prosent av stemmene når 38 prosent er telt opp tidlig mandag.

Det er en langt høyere oppslutning enn prognosene tilsa på forhånd. Etter Castillo følger økonomen Hernando de Soto med 14 prosent. På tredjeplass ligger den konservative katolikken Rafael Lopez Aliaga, mens den korrupsjonsanklagde populisten Keiko Fujimori er på fjerdeplass med en oppslutning som er under 4 prosentpoeng lavere enn Castillos.

Siden ingen av kandidatene ser ut til å greie å få 51 prosent av stemmene, blir det duket for ny valgrunde 6. juni.

Nesten 15 prosent av stemmene som var telt opp tidlig mandag, var enten blanke eller ugyldige.

Valget ble avholdt dagen etter at Peru rapporterte det høyeste daglige dødstallet fra koronapandemien så langt. Castillo og fem andre presidentkandidater har vært koronasmittet.

I november ble president Martin Vizcarra stilt for riksrett og avsatt etter å ha blitt stemplet som moralsk inkompetent. Etter dette har to andre prøvd seg som presidenter, men begge har måttet trekke seg på grunn av protester og manglende støtte.

Fujimori datter av ekspresident Alberto Fujimori som i 2009 ble dømt til 25 års fengsel for å ha beordret to massakrer på begynnelsen av 1990-tallet.

I søndagens valg gikk peruanerne også til urnene for å stemme på de 130 plassene i nasjonalforsamlingen.

(©NTB)

Flere nyheter: