Menu
Vedtaket om ulvefelling fra regjeringen skaper reaksjoner. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Venstre sår tvil om regjeringen har lov til å felle tre ulveflokker

Tre ulveflokker i grenserevirer innenfor ulvesonen skal felles. Triste nyheter, sier SV, mens Venstre kaller det forkastelig og mulig i strid med norsk rett.

Av NTB | 20.12.2022 15:15:25

Fritid: Det er de tre grenserevirene Ulvåa, Juvberget og Kockohonka det åpnes for felling i. Det er klart etter at Klima- og miljødepartementet opprettholdt rovviltnemndenes vedtak. I Sverige er fellingen av ulv i samme revirer blitt stanset av rettsvesenet.

– Stortinget vedtok i 2016 at det skal være fire til seks ynglinger av ulv i Norge årlig, og at tre av disse skal være helnorske. Regjeringen har fulgt rovviltnemndene sitt vedtak om lisensfelling av ulvene i de tre grenserevirene Ulvåa, Juvberget og Kockohonka, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Det åpnes totalt for felling av til sammen 21 ulver. Tallet bygger på overvåkingen i vinter, mens hvis det viser seg å være flere eller færre ulver i revirene, kan kvoten endres. Utgangspunktet er at hele flokken skal felles.

Elvestuen påpeker at Høyesterett nå behandler stansingen av felling i Letjenna-reviret. Han mener regjeringen må forholde seg til avgjørelsen i de to tidligere rettsinstansene om at jakta skulle stanses.

– Regjeringens begrunnelse for å ta ut disse tre ulveflokkene er syltynn og kan umulig ligge innenfor norsk rett, sier Elvestuen.

– Vi kan ikke fortsette med en forvaltning av ulv som ikke tar naturmangfoldet på alvor. Dette håper jeg regjeringen tar på alvor og derfor snur i denne saken, sier naturpolitisk talsperson i SV, Birgit Oline Kjerstad.

– Regjeringen ser ut til å tro at bestandsmålet er et slags maksantall for hvor mange ulver vi kan ha i Norge. Da er det totalt meningsløst, egentlig er det et minimum, og vi trenger flere for å ha en bærekraftig bestand uten innavl, sier hun.

– Grunnen er at vi vil unngå at noen av de genetisk verdifulle ulvene i Settenreviret, som er naboreviret til Mangenreviret, felles ved en feil. Departementet vurderer imidlertid fortløpende mulighetene for uttak i statlig regi av ulvene i Mangenreviret, sier Eide.

Ulvejakta må skje fra 1. januar til 15. februar.

– Dette er et forkastelig vedtak, sier Venstres tidligere miljøminister Ola Elvestuen. Han kaller regjeringen den mest rovdyrfiendtlige vi har hatt siden ulv ble fredet i 1973.

Regjeringens budsjettpartner, SV, kaller det for et trist vedtak.

Det åpnes ikke for ordinær lisensfelling av ulvene i Mangenreviret.

Flere nyheter: