reklame for Sheiken Bowling
Menu
Anleggsstarten av den nye Fornebubanen. Fremtiden til prosjektet er fremdeles uviss. Foto: Terje Pedersen / NTB

Venstre, Rødt og MDG går sammen om å kreve mer statsstøtte til Fornebubanen

Fornebubanen må finansieres 70 prosent med statlige midler, krever Venstre, Rødt og MDG. Regjeringen har lovet 66 prosent av det opprinnelige kostnadsanslaget.

Av NTB | 23.05.2022 16:16:08

Politikk: Andelen må måles ut fra endelig prislapp, ikke de 16 milliardene prosjektet ble anslått å koste i 2018, mener de tre partiene. Det skriver Avisa Oslo.

– Dette er et stort og viktig prosjekt. Det er klart at staten må inn med større midler, akkurat slik grunneierne gjør og Viken og Oslo kommer til å måtte gjøre, mener Venstres Ola Elvestuen.

Kostnadene for T-baneprosjektet er oppjustert flere ganger i år. Det ventes nå at prislappen blir 23,3 milliarder kroner, men den kan ende på så mye som 26,4 milliarder. En andel på 70 prosent tilsvarer da mellom 16,3-18,5 milliarder kroner.

Per i dag vil regjeringen betale 10,6 milliarder kroner. Det utgjør 66 prosent av 16 milliarder kroner – prisanslaget fra 2018.

Forslaget fra de tre partiene går ikke ut på at pengene skal legges inn i revidert budsjett nå, men at staten skal komme med en garanti, forklarer Rødts Aydar.

– Det signalet trenger Oslo og Vikens politikere, som sliter med å finansiere Fornebubanen, mener MDGs Lan Marie Berg.

Fremtiden til T-baneprosjektet skal avgjøres i Oslo bystyre og Viken fylkesting i juni. Oslo Ap har åpnet for å vrake hele prosjektet.

Regjeringen har flere ganger avvist å øke den statlige andelen fra 66 til 70 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: