Menu
I 2013 foreslo Statens vegvesen å forby bruk av cortenstål til bruk i bærende konstruksjoner. Det er samme materiale som er brukt i Tretten bru. skriver Teknisk Ukeblad (TU). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vegvesenet vurderte forbud mot stålet som ble brukt på Tretten bru

Statens vegvesen vurderte forbud mot cortenstål i bruer i 2013. Det er samme ståltype som ble brukt på Tretten bru, som kollapset for to uker siden.

Av NTB | 31.08.2022 09:21:17

Ulykker og naturkatastrofer: Tretten bru på fylkesvei 254 i Øyer kommune i Gudbandsdal, gikk over Gudbrandsdalslågen og E6, men kollapset 15. august.

I denne brua er det brukt cortenstål i tverrbærere, stag og rekkverk. Men i utkastet til ny veihåndbok i 2013 foreslo Statens vegvesen å forby bruk av materialet til bruk i bærende konstruksjoner, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Høringsutkastet er slettet fra Vegvesenets hjemmesider, og formuleringen er endret til at bruk av cortenstål, som også kalles rusttregt stål, i bærende konstruksjoner må avklares ved teknisk kontroll av konseptet før oppstart av prosjekteringen.

Det har vært varierende formuleringer i veihåndboken for bruk av cortenstål de siste årene, men felles for alle har vært en tydelig forsiktighet rundt bruken av materialet.

Vegdirektoratet ønsker ikke å svare på spørsmål fra TU om hvorfor de vurderte bruken av rusttregt stål i bærende konstruksjoner eller på hvorfor dette ikke ble gjennomført.

(©NTB)

Flere nyheter: