Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil oppheve den nasjonale skjenkestoppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vedum vil oppheve nasjonal skjenkestopp

Hvis det ikke kommer tunge, faglige råd om å videreføre nasjonal skjenkestopp, bør tiltaket oppheves denne uka, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Av NTB | 09.01.2022 12:48:02

Økonomi og næringsliv: Kommunene må få selv få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige, varsler han.

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum (Sp) til Dagbladet.

Det er ikke kjent hvilken frist Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har på å komme med sine råd til regjeringen. Men assisterende helsedirektør Espen Nakstad bekrefter at en del allerede er oversendt.

– Vi har levert mye av vårt faglige grunnlag til regjeringen i løpet av det siste dagene, sier Nakstad til NTB.

– Har regjeringen allerede fått faglige råd om at skjenkestoppen bør oppheves, siden statsråder går ut og gir slike signaler? spør helsepolitisk talsperson Tone W. Trøen.

I så fall minner Trøen om at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har lovet at endringer kommer så fort situasjonen tilsier det.

– Dersom de ikke har fått slike faglige råd, synes jeg både Vedum og andre i regjeringen bør være forsiktige med å skape forventninger det kanskje ikke er grunnlag for, sier Trøen.

Hun påpeker at beslutning om skjenkestopp handler om trygghet og forutsigbarhet for arbeidsplasser i en enorm bransje der mange nå er permitterte.

– Denne måten å kommunisere på er forvirrende for de berørte, og rett og slett ikke holdbar, sier hun.

Vedum vil ikke forskuttere hva regjeringen vil legge fram, men sier det jobbes med en modell der kommunene har innflytelse over tiltak, inkludert skjenkestopp.

Kritikken mot skjenkestopp har vokst voldsomt de siste dagene. Før helga varslet interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter SMB Norge at det kan gå mot massesøksmål. Organisasjonen mener regjeringen ikke har gitt god nok begrunnelse for at tiltaket er forholdsmessig.

Fra storbyene har det også kommet klare krav om at det nasjonale forbudet må bort. KS’ storbynettverk ga næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) beskjed fredag om at byene selv vil bestemme om det er forsvarlig å holde skjenkekranene åpne.

– Ingen ordninger er ideelle. Men de kommunale ordningene er ubyråkratiske og hjelper de mindre bedriftene best. De store maskinene klarer seg, men de små bedriftene, pubene og restaurantene, er de som har det tøffest, sier Vedum til Dagbladet. Han lover at kompensasjonsordningene skal videreføres og styrkes.

Samtidig forsvarer Vedum at skjenkestoppen ble innført nasjonalt, også for restauranter og spisesteder. Han viser til at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var «krystallklare på» at det var nødvendig.

– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, sier han.

Regjeringen har vært under økende press om smitteverntiltakene, blant annet om hvorvidt beslutningen om å innføre nasjonal skjenkestopp er et forholdsmessig tiltak. Men Høyre er kritisk til måten Vedum går ut med budskapet på.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet fredag overfor Aftenposten at det vil komme lettelser i smitteverntiltakene. Tiltakspakken som ble innført før jul, løper ut fredag 14. januar.

Aktører i utelivs- og restaurantbransjen har også påpekt at kompensasjonsordningen ikke treffer, blant annet fordi deler av bransjen er sesongbasert.

Flere nyheter: