reklame for smiaa
Menu
Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum sier at representantskapets kritikk av Norges Bank er uvanlig hard. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vedum: Historisk hard kritikk av representantskapet

Representantskapet i Norges Bank har kommet med historisk hard kritikk av Tangen-ansettelsen, mener Sp-lederen. SV kaller det «ren slakt av hovedstyret».

Av NTB | 11.05.2020 14:17:47

Politikk: – Dette er en ren slakt av hovedstyrets håndtering av ansettelsen av ny oljefondssjef, både når det gjelder nødvendige avklaringer om Tangens eierinteresser, selve ansettelsesprosessen, og håndteringen av det etiske regelverket i banken, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Særlig mener partiet at det er vanskelig å se hvordan Norges Bank skal unngå at Tangen har økonomiske interesser som kan gå på tvers av interessene til oljefondet.

Selv om Tangen ikke mottar eierinntekter fra AKO-fondene mens han er oljefondssjef, er dette inntekt som «ligger og venter» når han går av, mener Kaski.

SV forventer at Norges Bank har ryddet opp etter hovedstyrets møte i slutten av mai.

Kritikken er uvanlig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Jeg har aldri sett noe så hardt før, fra representantskapet i Norges Bank. De er til vanlig konservative i sin form, så dette er meget spesielt, sier han til VG.

Han er veldig klar på at Norges Bank har liten tid på seg på å rydde opp.

Representantskapet er Norges Banks tilsynsorgan, og de sendte mandag et brev til hovedstyret i sentralbanken hvor de kom med skarp kritikk av prosessen da Nicolai Tangen ble ansatt som ny oljefondssjef.

(©NTB)

Flere nyheter: