Menu
Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har liten tro på regjeringens nye distrikts-statsråd. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Vedum fnyser av Solbergs distriktsgrep

Regjeringen får sin egen distriktsminister, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror ikke nødvendigvis det vil komme norske lokalsamfunn til gode.

Av NTB | 24.01.2020 10:00:22

Politikk: – Det er et forsøk på å pynte på egen sentraliserende politikk, sier Vedum til Dagbladet.

Fredag skal statsminister Erna Solberg (H) presentere sine nye statsråder på Slottsplassen, og blant dem er tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som blir ny distrikts- og digitaliseringsminister. Mange tolker dette som et direkte svar på Senterpartiets framgang og et stadig voksende distriktsopprør.

Men Vedum er ikke imponert.

– Det er politikken som betyr noe, og der har regjeringen og Høyre bare vist vilje til å sentralisere og overkjøre lokalsamfunn så langt. Regjeringen ga tidenes sentralisering av politiet navnet «nærpolitireformen», så vi føler oss ikke trygge på at dette betyr noe, sier Vedum til avisen.

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror opprettelsen av en distriktsstatsråd kan være et lurt grep av Solberg.

– Det betyr jo at Solberg tar det politiske utviklingen og opprøret på alvor, sier han til NTB.

Samtidig har han også en viss skepsis.

– Man kan spørre seg selv om det blir nok et tulledepartement i forhold til de egentlige styringsbehovene.

– Vi har jo ikke noen by-minister, tilføyer han.

(©NTB)

Flere nyheter: