Menu
Danmarks statsminister Mette Frederiksen og justisminister Mattias Tesfaye legger ned blomster utenfor inngangen til Field's kjøpesenter mandag. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Varetekt på psykiatrisk institusjon for siktet 22-åring i Danmark

22-åringen som er siktet for drap etter kjøpesenter-skytingen i København søndag, er varetektsfengslet i 24 dager på lukket psykiatrisk institusjon.

Av NTB | 04.07.2022 17:16:07

Kriminalitet og rettsvesen: Fengslingsmøtet i byretten i København gikk mandag for lukkede dører og pågikk i knapt to timer.

Etter fengslingsmøtet opplyste retten at 22-åringen er varetektsfengslet i 24 dager på lukket psykiatrisk institusjon. Siktelsen mot ham lyder på tre drap, sju drapsforsøk og brudd på våpenloven.

Politiet har ikke gått ut med navn og bilde på den mistenkte gjerningsmannen.

– Han overføres så fort vi har funnet en plass til ham. Der vil vi foreta en psykiatrisk utredning av ham så fort som mulig, sa Søren Harbo i København-politiet etter møtet.

Harbo viser til at det er den siktedes oppførsel, noen av hans uttalelser og mannens tidligere kontakt med psykiatrien som er grunnlaget for at han overføres til en psykiatrisk institusjon.

Harbo tilføyde at det er viktig at ofrene og de pårørende til de drepte får hjelp så raskt som mulig.

– Det er folk som har vært utsatt for noe ekstremt traumatisk. De må ha hjelp nå og ikke bare om en uke eller en måned, eller når saken går for retten, sa han.

Den siktede mannens forsvarsadvokat opplyste før fengslingsmøtet at 22-åringen på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å ta stilling til siktelsene i et offentlig rettsmøte.

– Hvis folk sitter med informasjon, så ønsker vi at de tar kontakt med oss. Vi trenger flere brikker til puslespillet og prøve å sette det sammen slik at vi kan finne ut hva motivet er, sa politiinspektør Dannie Rise på en pressekonferanse mandag.

Ifølge Rise er seks kvinner og fire menn direkte involvert i skyteepisoden i tillegg til de tre drepte. Det er seks dansker, to svensker, en russer og en afghansk statsborger. Fire av dem ble truffet av skudd, og for den ene av dem er tilstanden kritisk.

De drepte er en 17-årig dansk gutt, en 17-årig dansk jente og en 47-årig mann med russisk statsborgerskap som er bosatt i Danmark. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Mandag morgen var den siktede i avhør, og han har erkjent at det var han som utførte angrepet.

Ifølge politiet er det nødvendig å holde mannen i varetekt, da det fryktes at han ellers vil begå nye kriminelle handlinger eller vil fjerne spor og bevis som er viktige for etterforskningen.

Politiet opplyser at de har mottatt flere hundre henvendelser siden søndagens skyting på Field’s kjøpesenter på Amager i København.

Politiet sier de ikke ser noen relasjon mellom ofrene og 22-åringen.

(©NTB)

Flere nyheter: