Menu
Sykdomsbildet er nokså uforandret på Askøy. 37 personer har fått legekonsultasjoner ved Askøy legevakt siden lørdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Varaordføreren i Askøy tror flere vil bli syke – kommunen har ikke kontroll

Det er fortsatt høyt trykk ved Askøy legevakt søndag. Det siste døgnet har elleve nye pasienter blitt henvist til Haukeland sykehus, ifølge kommunen.

Av NTB | 09.06.2019 12:49:43

Natur og miljø: Totalt har 47 personer, 13 barn og 34 voksne, vært innlagt på Haukeland sykehus som følge av epidemien, viser ferske tall fra Helse Bergen.

Ingen av de innlagte pasientene er kritisk syke.

Bare det siste døgnet har 37 pasienter fått legekonsultasjoner ved Askøy legevakt, mens 11 pasienter har blitt henvist til Haukeland sykehus. Opp mot hundre pasienter fått råd fra sykepleier over telefon.

Tallet på nye smittede stiger. Kommunen har ikke kontroll over epidemien.

Over 50 barn ble søndag sendt hjem fra Handballfestivalen på Stord, fordi de var rammet av symptomer knyttet til epidemien, skriver Bergensavisen.

Bakgrunnen er at bakterien Campylobacte, som er påvist hos pasientene fra Askøy, kan bryte ut lenge etter at man har fått i seg bakterien. Inkubasjonstiden er på opptil 10 dager.

Tre representanter fra Folkehelseinstituttet er nå på plass for å bistå kommunen. De skal spore vannprøver og målrettet finne smittekilden til epidemien.

– Sannsynligheten for at drikkevannet er smittekilden er svært høy, men vi må likevel få det bekreftet.

De vil finne ut om de som er rammet bor i nærheten av det kommunale vannverket.

Ettersom det er funnet en flora av tarmbakterier i drikkevannet, vil Folkehelseinstituttet jakte på hvor i vannettet bakteriene har oppstått. Espelid håper at Mattilsynet vil bistå dem i arbeidet.

Rundt 2.000 personer er trolig blitt syke som følge av drikkevannet på Askøy. Kommunen har fått rapporter om at folk som har vært innom kommunen, ligger syke flere steder i landet.

– Jeg har også hørt om et sykt spedbarn i Tyrkia, sier Espelid til Bergens Tidende.

– Vi avventer obduksjonsrapporten. Vi må forholde oss til det som blir funnet, sier Espelid.

Det ble fredag påvist høye konsentrasjoner av E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Det er også gjort funn av Clostridium og intestinale enterokokker. Totalt 41 personer har vært innlagt på Haukeland sykehus.

Kommunen har plassert vannvogner ute på flere sentrale steder, for å gjøre det enklere for innbyggerne å få tilgang på rent drikkevann.

– Det er ingenting som tyder på at intensiteten vil avta med det første. Vi forventer at flere vil bli syke utover i neste uke, sier varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune til NTB.

Videre skal representantene intervjue pasienter som har hatt helseplager, for å undersøke omfanget av epidemien. Målet er å få et klarere bilde av hvor epidemien er i utvikling.

En ett år gammel gutt døde av tarminfeksjon onsdag. Det er fortsatt ikke bekreftet om dødsfallet kan knyttes til smitte fra drikkevannet i Askøy.

(©NTB)

Flere nyheter: