Menu
En rakett blir skutt mot Israel fra Gaza søndag. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Våpenhvile innført i Gaza – men fortsatt uroligheter

Våpenhvilen i Israel og på Gazastripen har trådt i kraft, men luftvernsirene går og det meldes om nye angrep.

Av NTB | 07.08.2022 23:10:43

Krig og konflikter: Våpenhvilen skulle tre i kraft klokka 22.30. Kort tid etter at våpenhvilen var et faktum, meldte den israelske hæren at de angriper «et bredt spekter» av palestinske militante mål i Gaza som svar på rakettoppskyting øyeblikk tidligere.

– Som svar på raketter avfyrt mot israelsk territorium, angriper hæren for tiden et bredt spekter av mål som tilhører Islamsk hellig krig på Gazastripen, heter det i en uttalelse.

Hæren utstedte flere luftangrep som varslet om innkommende rakettild kort tid før våpenhvilen, inkludert klokken 22.29. Samtidig går luftvernsirenene sør i Israel.

Egypt har vært mekler mellom partene, og foreslo at våpenhvilen skulle starte 22.30, noe som ble tilfellet.

– Vi kan bekrefte at våpenhvilen vil tre i kraft klokken 23.30 (lokal tid). Israel vil takke Egypt for innsatsen. Dersom våpenhvilen blir brutt, forbeholder Israel seg retten til å komme med gjengjeldelser, heter det i en uttalelse fra statsminister Yair Lapids kontor kort tid før våpenhvilen.

Al-Saadi er blant de mer høytstående personene i Islamsk hellig krigs politiske avdeling. Han ble nylig pågrepet på den okkuperte Vestbredden. Militssoldaten Awadweh er også i israelsk fangenskap.

Det totale dødstallet skal nå være minst 41 siden konfliktens utbrudd fredag, flere av dem barn. Minst 311 skal være såret i angrepene.

Israel har hevdet at noen av de drepte ble ofre for feilslåtte raketter fra Islamsk hellig krig.

Israel har rettet angrepene mot Islamsk hellig krigs stillinger i Gaza, og den militante gruppen har svart med å avfyre hundrevis av raketter tilbake.

Våpenhvilen mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) ble først bekreftet av Islamsk hellig krig, og siden også av Israel.

– For kort tid siden ble ordlyden i den egyptiske våpenhvileavtalen ferdig. Avtalen inneholder egyptisk forpliktelse om å jobbe for løslatelsen av to fanger, Bassem al-Saadi og Khalil Awadweh, sa det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Mohammad al-Hindi i en uttalelse.

Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid). I mellomtiden har det imidlertid skjedd flere kamphandlinger med ti drepte, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Flere nyheter: