reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det enorme stålverket Azovstal, der rundt 1.000 sivile og 2.000 soldater ifølge ukrainske kilder søker ly for russiske angrep. Tirsdag opplyste ukrainske myndigheter at om lag 1.000 soldater fortsatt oppholder seg der. Bildet er tatt torsdag og viser østre del av industriområdet. Satellittfoto: Maxar Technologies via AP / NTB

Vanskelige forhandlinger om soldatene i Azovstal

Forhandlingene som skal sikre fri ferdsel for de ukrainske soldatene som er sperret inne i stålverket Azovstal i Mariupol, omtales som ekstremt vanskelige.

Av NTB | 14.05.2022 00:00:54

Politikk: – Jeg deler frykten og bekymringen til dem som kjenner soldatene som forsvarer denne festningen, sier Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk ifølge nyhetsbyrået UNIAN

– Men dette er krig, og mirakler skjer ikke, det er kun den bitre realitet, sier hun videre.

Veresjtsjuk har de siste dagene prøvd å finne løsning for de ukrainske soldatene som er sperret inne på det enorme industriområdet og omringet av russiske soldater i havnebyen sør i Ukraina.

FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen har bistått i forhandlingene. Veresjtsjuk har snakket med russiske representanter, men hun sier «forhandlingene med fienden er ekstremt vanskelige». Hun understreker at de gjør alt de kan for å redde soldatene, men at «det er mulig utfallet ikke kommer til å tilfredsstille alle».

Veresjtsjuk sa tirsdag at flere enn 1.000 soldater var igjen i stålverket, og at hundrevis av disse er såret.

Tyrkiske myndigheter har også prøvd å forhandle om fritt leide for soldatene, men så langt har det russiske forsvaret nektet å gå med på det og krever på sin side at soldatene overgir seg.