Menu
Teis Vidar Qvale i Haugesund kommune. FOTO: Scanpix

Vanskelig å skille mellom koronavirus og sesonginfluensa

Legevaktene har de siste dagene fått flere personer på besøk hvor det har vært frykt for koronasmitte, men det er vanligvis bare snakk om den vanlige sesonginfluensaen.

Av Egil M Solberg | 06.03.2020 12:25:10

Koronavirus: Flere ganger de siste dagene har man på legevakten fått inn pasienter hvor det har vært mistanke om koronasmitte. Hver gang har det vist seg å være snakk om sesonginfluensa.

– Det kan være vanskelig å skille mellom de to, det opplyser smittevernlege Teis Vidar Qvale i Haugesund kommune.

Han opplyser videre at Influensa type B som nå har stor utbredelse kan gi en kraftig influensa og er således også farlig for de som er i risikogruppen.

LES OGSÅ: Nytt tilfelle med koronasmitte i Tysvær

– Vi anbefaler alle om å utøve forsiktighet og sørge for god håndhygiene. Er du syk, må du holde deg hjemme og unngå å smitte andre, sier legen til Radio Haugaland.

Risikoen for dødelighet for den enkelte smittede ser ut til å være betydelig høyere enn med svineinfluensaen.

– Det er vanskelig å si noe om dette nå. Vi vet heller ikke hvor lang tid det vil ta før smittespredningen avtar, sier Qvale. Han opplyser imidlertid at det vil komme en vaksine etterhvert.

Han anbefaler videre at folk lever livene sine på vanlig måte, men at man unngår å reise til risikoområdene i verden.

En rekke nordmenn som har vært på ferie i Nord-Italia er nå på vei hjem til Norge. Helsedirektoratet vurderer å innføre karantene for disse.

Illustrasjon fra regjeringen

Folkehelseinstituttet er bekymret

Smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet mener koronaviruset kan være mer dødelig enn sesonginfluensa.

– Hvis pasienten blir dårligere etter 1–2 uker, får de ofte viruslungebetennelse langt nede i lungene. Det kan ødelegge lungene og gi akutt lungesvikt. Da trenger pasienten pustehjelp. Fra 60-årsalderen øker risikoen voldsomt, sier smitteverneksperten.

– Vi vet også at risikoen for barn og unge voksne er liten, sier smittevernlegen i Haugesund.

Les mer…

Hør intervjuet her

Flere nyheter: