reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Demonstranter i sammenstøt med politifolk under opposisjonens protest mot det omstridte presidentvalget i Minsk. Foto: AP / NTB

Vannkanon og sjokkgranater mot demonstranter i Hviterussland

Titalls personer er pågrepet, og politiet har tatt i bruk vannkanon og sjokkgranater mot demonstranter i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Av NTB | 11.10.2020 16:37:55

Krig og konflikter: Hviterussiske myndigheter slo hardt ned på folkemassen som søndag nok en gang samlet seg for å kreve at president Aleksandr Lukasjenko går av.

Et stort antall svartkledd opprørspoliti, soldater fra innenriksdepartementet og sivilkledde menn strømmet ut av umerkede minibusser og løp mot demonstrantene i Minsk. Noen ble lagt i bakken, viser bilder fra øyevitner publisert på uavhengige nettsteder. Bildene viser også sårede personer med bandasjerte hoder sittende på bakken.

– Vannkanon og sjokkgranater ble brukt, i det minste i Minsk, sier en talsperson for innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Observatører melder at mobilnettet var nede flere ganger, og også flere metrostasjoner var stengt. Myndighetene har også tidligere brukt mobilnettet og kollektivtransporten for å hindre folk i å nå sentrum eller avtale alternative ruter via sosiale medier.

Det anslås at til sammen rundt 10.000 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i landet så langt.

Lukasjenko har styrt med jernhånd siden 1994, og opposisjonen mener den reelle vinneren er Svetlana Tikhanovskaja. Hun er i eksil i Litauen. EU anerkjenner ikke valgresultatet.

Allerede på ettermiddagen var rundt 140 personer pågrepet i Minsk og 30 andre byer, blant dem flere journalister, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Viasna. Journalister fra det statlige russiske nyhetsbyrået Tass ble løslatt kort tid senere.

Det er niende helg på rad at demonstranter i Hviterussland protesterer mot Lukasjenkos regime. Massedemonstrasjonene brøt ut da presidenten erklærte å ha vunnet valget 9. august med 80 prosent av stemmene.

(©NTB)

Flere nyheter: