reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
En gapahuk under vann i Altaelva i Øvre Alta søndag kveld. Foto: Lill-Vivian Hansen / Altaposten / NTB scanpix

Vannføringen stabiliserer seg i elvene i Troms og Finnmark

Flere hus er isolert, og veier ligger under vann på grunn av flommen i Troms og Finnmark, men vannføringen har minket det siste døgnet i de aller fleste elvene.

Av NTB | 09.06.2020 19:48:52

Ulykker og naturkatastrofer: Vannføringen er fortsatt på rødt og oransje nivå i flere elver i Troms og Finnmark, men den har stabilisert seg eller minket det siste døgnet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats varslingstjeneste varsom.no.

– Unntaket er vannføringen i Masi, oppstrøms Altadammen, som fortsetter å stige langsomt, sier vakthavende flomvakt Tuomo Saloranta i NVE.

Hydrolog Knut Ola Aamodt i NVE sier til TV 2 at det ikke kan bli mye verre enn slik situasjonen er nå.

– Det er allerede ganske drøyt, og det kommer til å vare en stund i store vassdrag i Finnmark. Det går tregt, og det er en del snø som skal smelte, sier han.

Tore Turi, som bor i Masi, forteller til kanalen at flere hus i bygda står under vann, og at han siden 1968 ikke har opplevd slike vannmengder.

Tirsdag ettermiddag var vannføringen fortsatt på rødt nivå i Skoganvarre i Porsanger og i Iesjohka ved Veahkkava i Karasjok i Finnmark.

Fremdeles er E6 mellom Lakselv i Porsanger og Karasjok stengt etter at vannet sto 35 centimeter over veibanen mandag på grunn av flommen. Tirsdag sto vannet enda høyere, opplyser Vegtrafikksentralen Nord-Norge. Vegvesenet skal ta en ny vurdering onsdag klokka 9.

– Flommen er i ferd med å ødelegge veien enda mer, og politiet innfører ferdselsforbud på Klemetstadveien på samme sted inntil veien er utbedret og kommunen har fjernet sperringene, opplyste Finnmark politidistrikt like før klokka 15 tirsdag.

En familie i Lakselv i Porsanger kommune er totalisolert etter at både hengebrua til huset og veien har rast ut, melder NRK. Hjemmet deres står trygt, men området rundt er oversvømt.

– Vi avventer situasjonen. Vi vet at vi har begrenset med ressurser, og dermed er det ekstremt viktig at vi bruker dem rett, sier Borch.

Nordreisa kommune i Troms er også hardt rammet av flommen og opplyser at Reisaelva ligger an til 50-årsflom, ifølge NRK. I kommunen ligger flere boligområder og infrastruktur utsatt til.

Ifølge NVE har kjøligere vær bremset snøsmeltingen i de fleste elvene i Nordland og Trøndelag, hvor vannføringen fortsatt er avtagende. Men til helgen ventes det varmere vær igjen, og vannføringen vil kunne øke igjen i vassdrag som ligger i områder der det fortsatt er mye snø.

Flomvarselet på rødt nivå er det siste døgnet oppretthold for Porsanger og Karasjok og nedgradert til oransje for Alta.

Det er dessuten ferdselsforbud på Klemetstadveien cirka 2 kilometer fra Holmenbrua i Lakselv på grunn av fare for at flommen skal ta veien. Strekningen ble stengt mandag, og situasjonen har forverret seg siden.

Porsanger-ordfører Aina Borch ba mandag Sivilforsvaret om hjelp til å sikre en enebolig som var svært flomutsatt. Situasjonen var imidlertid ikke like kritisk tirsdag, og kommunen trengte dermed ikke øyeblikkelig hjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: