Menu
Wout Van Aert kunne juble for triumf etter en sterk spurt. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Van Aert smadret konkurrentene – Pogacar økte i Tour-sammendraget

Wout Van Aert var sterkest på toppen av den avsluttende tredjekategoristigningen i sveitsiske Lausanne og vant den 8. etappen av årets Tour de France.

Av NTB | 09.07.2022 18:31:13

Sport: Belgieren viste kjempekrefter da alt skulle avgjøres i den knallharde avslutningen, og tok med det sin åttende etappeseier i Tour de France.

– Jeg er superglad. Jeg hadde en god sjanse til å ta poeng på flere av konkurrentene mine i kampen om den grønne trøyen. Laget gjorde alt for å hente bruddet, og så gjorde jeg jobben, sa en meget fornøyd Van Aert etter lørdagens etappe.

Mannen i den grønne sprinttrøyen vant like foran Michael Matthews og Tadej Pogacar. Sloveneren økte med det ledelsen i sammenlagtkampen.

– Tredjeplass og fire bonussekunder er en bra dag for meg, sa Pogacar etter den tøffe avslutningen.

Avstanden fra Pogacar ned til danske Jonas Vingegaard i sammendraget er nå 39 sekunder. På 3. -plass ligger Geraint Thomas, 1 minutt og 14 sekunder bak den 23 år gamle sammenlagtlederen.

Ingen av de norske maktet å hevde seg i lørdagens avslutning. Bestemann blant de norske i sammendraget er Andreas Leknessund, rett under 15 minutter bak teten.

Verre gikk det med Andreas Leknessunds amerikanske lagkamerat i DSM, Kevin Vermaerke, som måtte bryte årets ritt etter massevelten. Det samme måtte Astana-rytter Gianni Moscon.

Bruddkampen på fredagens etappe gikk langt roligere for seg enn på de to foregående, og det dannet seg raskt en bruddtrio bestående av Mattia Cattaneo, Fred Wright og Frederik Frison.

Fred Wright vant den innlagte spurten i bruddet, mens Jasper Philipsen var sterkest blant rytterne i hovedfeltet.

Med litt under én mil til mål var det slutt også for Cattaneo, og Wright måtte holde unna for hovedfeltet i ensom majestet. 3,5 kilometer før mål var bruddets siste mann spist opp før Van Aert viste krefter og spurtet til seier.

Søndag venter den første virkelige klatreetappen for rytterne når de skal ta fatt på 193 knallharde kilometer fra Aigle til Les Portes du Soleil. To førstekategoristigninger og én andrekategoristigning venter rytterne før en kjærkommen hviledag venter mandag.

De første kilometerne av den 186 kilometer lange etappen fra Dole til Lausanne ble dramatiske da flere ryttere deiset i bakken. Blant dem var Pogacar, men den gulkledde sloveneren kom seg raskt på sykkelen og fikk kontakt med hovedfeltet.

Trioen i front fikk på det meste tre og et halvt minutt ned til hovedfeltet, men etter litt over 50 kilometer begynte avstanden å synke. Med drøye seks mil til mål takket Frison for seg, og bruddet var redusert til to ryttere.

(©NTB)