Menu
Erik Valnes fikk en god klem av makker Johannes Høsflot Klæbo etter at duoen hadde sikret OL-gull på lagsprinten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Valnes-melding roet trener Monsen – hylles av makker Klæbo

Erik Valnes viste kjempeform da han og Johannes Høsflot Klæbo tok gullet på lagsprinten i OL. Valnes matchet Iivo Niskanen og Aleksander Bolsjunov.

Av NTB | 16.02.2022 14:11:19

Sport: – Det er jo et press på Erik. Han visste hvem som var motspillerne. I den første runden var jeg glad. Jeg tenkte det var grenser for hvor hardt Niskanen og Bolsjunov kan gå, for det er jo høyde her, sa sprinttrener Arild Monsen til norsk presse etter triumfen.

– Da han hadde gått andre gangen, var jeg litt forsiktig borte hos ham. Han gjorde de tingene vi var enige om, og så sa han: «Slapp av, jeg har mer igjen», fortalte Monsen.

Og det var ikke smågutter Valnes var oppe mot med Niskanen og Bolsjunov, selv om makker Klæbo mente det så sånn ut.

– Det var stas. Det var utrolig artig å gå der ute. Jeg synes vi løser et utrolig bra skirenn. Jeg er utrolig imponert over det Erik gjør på sisterunden. Han får Iivo og Bolsjunov til å se ut som smågutter. Man vet hva han kan i klassisk sprint, og i dag får han ut det vi vet han er god for, sa medaljegrossisten.

Klæbo tangerte Thomas Alsgaards fem OL-gull. Det er nest flest gull på herresiden i langrenn i OL-historien. Bjørn Dæhlie vant hele åtte OL-gull.

Han ble sendt ut på siste etappe i tet med finske Joni Mäki og russiske Aleksander Terentjev. Klæbo ledet klart inn på oppløpet og sikret seieren 2,5 sekund foran Finland. ROC endte opp med bronse, 4,3 sekunder bak Norge.

Norge stilte som regjerende OL-mester på lagsprinten etter gullet fra lekene i Pyeongchang i 2018. Da gikk Klæbo og Martin Johnsrud Sundby til topps i fri teknikk.

Valnes var makkeren til Klæbo da duoen vant lagsprinten i VM i Oberstdorf for ett år siden, men før lagsprinten i Beijing hadde Valnes slitt i OL og blitt vraket til stafetten.

Mannen som tok plassen hans, Emil Iversen, gikk ingen god etappe da Norge endte med sølv, langt bak gullvinner ROC. Valget av Iversen var kontroversielt, spesielt ettersom uttaket kom dagen etter at trønderen kritiserte landslagsledelsen i et intervju med NRK.

Bakgrunnen for kritikken fra Iversen, var at han følte seg «dolket i ryggen» da han ble vraket til mennenes 15 kilometer, der Valnes ble foretrukket. Valnes fikk det ikke til å stemme på distansen og endte på 15.-plass.

Derfor smakte det nok ekstra godt for Valnes å hente inn Bolsjunov på sin siste etappe og gi Klæbo utgangspunktet som var nok til å sikre gull, selv om han ikke mente det var en revansj.

– Det er feil ord, men det blir spart opp litt ekstra energi som skal ut her i dag. Det føles veldig bra nå, og jeg er godt fornøyd med dette mesterskapet, sa Valnes.

Med sju medaljer i OL går 25-åringen opp til delt 3.-plass på listen over mannlige langrennsløpere med flest OL-medaljer.

Dæhlie topper også den listen med 12 medaljer, etter å ha tatt åtte gull og fire sølv i løpet av sin OL-karriere. 2.-plassen på listen tilhører svenske Sixten Jernberg, som vant fire gull, tre sølv og to bronsemedaljer gjennom tre OL i Cortina d’Ampezzo (1956), Squaw Valley (1960) og Innsbruck (1964).

Om fire år er det på nytt OL i Cortina d’Ampezzo. Der kan Klæbo fort vinne flere OL-medaljer.

Hittil i Beijing-OL har det blitt gull på sprinten, bronse på 15-kilometeren og sølv på stafetten. I Pyeongchang for fire år siden ble det gull på den individuelle sprinten, stafetten og lagsprinten.

At Klæbo skulle gå lagsprinten i Beijing var en selvfølge, men hvem som skulle bli makkeren hans var usikkert inntil laguttaket kom tirsdag.

Langrennsgutta avslutter med femmila i Beijing-OL på lørdag. Der kan Klæbo sikre sin åttende OL-medalje.

(©NTB)

Flere nyheter: