
Valgthriller i Sverige – Sverigedemokraterna feirer
Det er svært tett løp mellom de to blokkene i valget i Sverige rett før midnatt, men hos Sverigedemokraterna er feiringen godt i gang.
Politikk: Ifølge valgdagsmålingene lå Socialdemokraternas partileder Magdalena Andersson an til å få beholde statsministermakten, men ettersom stadig flere stemmer ble telt opp, dro den blå blokken innpå. Da klokka var blitt 23, hadde vektskåla bikket over, og de borgerlige partiene hadde en knapp ledelse.
Med Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Centerpartiet i ryggen kan Socialdemokraterna klare å sikre seg en tredje periode ved makten. Men det er altså langt fra sikkert. Ved 23.30-tiden var 75 prosent av stemmene talt opp, og den blå blokken ledet med ett mandat.
Hos ytrehøyrepartiet Sverigedemokraterna (SD) sto på sin side jubelen i taket. Mange ser det som en seier i seg selv dersom partiet blir landets nest største.
– Det er veldig gledelig om vi skulle lande et resultat der vi blir største høyrepartiet, sier partisekretær Richard Jomshof.
– Vi kommer til å ha medlemmer, velgere og sympatisører som forventer et helt annet sluttresultat i en forhandling enn om vi er mindre enn Moderaterna, sier partisekretæren.
Han advarer de andre borgerlige partiene:
– Vi kan ikke gå inn i en sånn forhandling og få veldig lite ut av det.
Det er fortsatt uklart hva slags regjeringssamarbeid som kan komme ut av et blått flertall. Liberalerna og SD vil ikke samarbeide med hverandre. Moderaterna og Kristdemokraterna har åpnet for samarbeid med SD, men vil ikke slippe partiet inn i regjering.
Årsaken til at partiet er så omstridt, er den harde innvandringspolitikken og også partiets røtter i høyreekstreme rekker. Men Åkesson har gjort det klart at nazister ikke har noen plass i partiet.
I motsatt leir vil også Andersson få sine utfordringer, først og fremst å få til et samarbeid der både Centerpartiet og Vänsterpartiet er med.
Andersson har vært opptatt av at kampen mot kriminalitet også handler om integrering og like muligheter.
De høye strømprisene har naturlig nok også vært et hett tema, og mens høyresiden har vært opptatt av at det må bygges flere kjernekraftverk, har partier i venstreblokken framsnakket vindkraft.
Privatskoler og profitt i velferden generelt har vært et annet tema i debatten.
Årsaken til forsinkelsene skal være at valgmyndighetene har måttet endre prosedyre i stemmelokalene. Tidligere har stemmesedlene ligget utenfor stemmeavlukket, noe myndighetene har fått kritikk for.
Det førte til forsinkelser i stemmetellingen.
Søndag kveld opplyste for øvrig valgmyndigheten at deres nettsider val.se var utsatt for et såkalt tjenestenektangrep, men det har ingen betydning for stemmetellingen.
Med det ble fortvilelse vendt til håp i Moderaternas leir. Det er likevel en glede med bismak. For mye tyder på at Moderaterna, med Ulf Kristersson i spissen, har tapt posisjonen som det nest største partiet i Sverige.
Partileder Jimmie Åkesson hadde ved 23.30-tiden fortsatt ikke vist seg på valgvaken. Han har antydet at han kan tenke seg å bli statsminister, men Jomshof peker først og fremst på behovet for politiske gjennomslag i et eventuelt regjeringssamarbeid på høyresiden.
Gjengkriminalitet og integrering har vært viktige temaer i valgkampen i forkant av søndagens riksdagsvalg. Både på høyre- og venstresiden har partiene lovet strengere straffer og har kappes om å framstå som den som med størst troverdighet kan bekjempe kriminaliteten.
Valgdeltakelsen ligger an til å bli lavere enn ved forrige valg, 83 prosent mot 87,2 prosent i 2018. Likevel var det fortsatt lange køer utenfor valglokalene da de skulle stenge klokka 20.